Ανάλυση: Τα 8 συμπεράσματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Τα θετικά, τα αρνητικά και… τα αγκάθια

Ερντογάν - Μητσοτάκης

Ήταν Μάρτιος του 2022 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τετ-α-τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο το Βόσπορο. Από τότε πέρασε πολύς καιρός, η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έφθασε μερικές φορές «στα κόκκινα», με ευθύνη της Τουρκίας, και εν συνεχεία εξομαλύνθηκαν, με την άμεση αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα στην τσακισμένη από τον Εγκέλαδο Τουρκία.

Καλό κλίμα

Η συνάντηση των δύο ηγετών την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ήταν η πρώτη τους μετά από καιρό: και ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης είχαν πρόσφατα ανανεώσει την κυβερνητική τους θητεία, τους συνόδευαν νέα (αλλά και παλιά) πρόσωπα και προσπάθησαν και οι δύο να δουν πού πηγαίνουν οι σχέσεις των δύο χωρών από εδώ και στο εξής.

Προφανώς, λεπτομέρειες από την κλειστή συνάντηση, παρουσία υπουργών και στενών συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη και του Ερντογάν δύσκολα θα γίνουν γνωστές. Ωστόσο, από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, αλλά και από τις διαρροές που έκαναν τόσο η Αθήνα, όσο και η Άγκυρα, μπορούν να βγουν μια σειρά από συμπεράσματα σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής.

Συμπερασμα πρώτο

Το γεγονός ότι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Τουρκική Προεδρία εξέδωσαν σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις μετά το πέρας της συνάντησης δείχνει, όχι μόνο ότι είχε γίνει καλή προετοιμασία, αλλά και ότι οι δύο κυβερνήσεις επιδιώκουν να υπάρχει συνεννόηση ακόμα και σε τυπικά ζητήματα, όπως το τι θα αναφερθεί μετά από τέτοιου είδους συναντήσεις, πράγμα, προφανώς, θετικό.

Συμπέρασμα δεύτερο

Το καλό κλίμα της συνάντησης, για το οποίο μίλησε από την αρχή η Αθήνα φάνηκε να επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος του είναι να «κάνει περισσότερους φίλους», ενώ με κάπως… υπερβατικό τρόπο δήλωσε ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν χρησιμοποιούνται κατά της Ελλάδας, παραβλέποντας, βέβαια, τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Συμπέρασμα τρίτο

Το καλό κλίμα δεν πρόκειται να κάνει την Αθήνα να χαλαρώσει: ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ουκ ολίγες φορές ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα και, προφανώς, σε αυτά δεν περιορίζεται στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, αλλά αναφέρεται και στη «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και στο ρόλο που έχει η Τουρκία στη Δυτική Θράκη, αλλά και στο ζήτημα του Κυπριακού που αναφύεται και εντός ΝΑΤΟ.

Συμπέρασμα τέταρτο

Εντούτοις, η Αθήνα θεωρεί ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, προκειμένου να αρχίσει ξανά ένας πολυεπίπεδος διάλογος με την Άγκυρα, με τους ΥΠΕΞ να αναλαμβάνουν το πολιτικό κομμάτι, τους εμπειρογνώμονες να ασχολούνται με τα ΜΟΕ και με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και τις δύο χώρες να εξετάζουν δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, η πολιτική προστασία και η ενέργεια.

Συμπέρασμα πέμπτο 

Η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε με το ζήτημα των F-16. Κατά πάσα πιθανότητα είχε λάβει αρμοδίως πληροφορίες και το αντιμετώπισε ψύχραιμα και νηφάλια. Το σημαντικό είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ «είναι ισχυρότερες παρά ποτέ. Είχα την ευκαιρία, μάλιστα, να συνομιλήσω και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Επαναβεβαίωσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μας».

Συμπέρασμα έκτο 

Η Αθήνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη συνεννόηση με τις Βρυξέλλες σχετικά με την Τουρκία. Αντιθέτως, θα συνεχίσει να συνεργάζεται στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, για μια Τουρκία που θα λειτουργεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ πάντα θα υπάρχει σε απόσταση… χεριού και η απειλή των κυρώσεων αν η Άγκυρα αποφασίσει να γυρίσει στις παλιές της συνήθειες.

Συμπέρασμα έβδομο 

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές ικανότητές της και ταυτόχρονα να υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι τα όπλα που εκείνη αγοράζει θα πρέπει να μη χρησιμοποιούνται σε βάρος συμμαχικών χωρών, κάτι που υποχρεώθηκε να παραδεχθεί και ο Ερντογάν, έστω κι φάνηκε να το κάνει από… υποχρέωση.

Συμπέρασμα όγδοο

Η πρώτη κίνηση έγινε, κρίνεται σε γενικές γραμμές επιτυχής και πλέον επαφίεται στην Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι θέλει να αποκτήσει περισσότερους φίλους. Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι οι διαθέσεις της θα γίνουν προφανείς και η Αθήνα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Καμία δημοσίευση για προβολή