Αγγελική Σπανού

Ανασχηματισμός ή εκλογές; Ανασχηματισμός οπωσδήποτε, εκλογές ίσως… Όλοι κρέμονται από τα χείλη του Μητσοτάκη

Με τόσες διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το ενδεχόμενο αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος μέσα στο καλοκαίρι, και μάλιστα νωρίς, μπορεί κανείς εύλογα να συμπεράνει ότι υπάρχει φωτιά και όχι μόνο καπνός. Οι διαρροές μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν γίνονται κεντρικά, από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά από υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές που αισθάνονται κοντά στην είσοδό τους στην κυβέρνηση.

Είναι τόσο συνήθης η σχετική συζήτηση στα πολιτικά γραφεία που τα μόνα ερωτηματικά που διατυπώνονται αφορούν τα πρόσωπα και την κατανομή τους. Χαμηλά κέρδη δίνει το ποντάρισμα στον Δημ. Αβραμόπουλο και στην Ολγα Κεφαλογιάννη που θεωρούνται σχεδόν βέβαιοι, ενώ όταν πρόκειται για απομάκρυνση οι περισσότεροι στοιχηματίζουν στο όνομα Γ. Βρούτσης και Χ. Θεοχάρης.

Ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα έχει ενδιαφέρον γιατί θα δείξει α) τον τρόπο που ο πρωθυπουργός αξιολογεί τους υπουργούς του β) τη σημασία που δίνει στις εσωκομματικές ισορροπίες γ) τα όρια του ανοίγματος στο κέντρο δ) τη δυναμική της εμπιστοσύνης του στους τεχνοκράτες.

Την επόμενη εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να κάνει ένα ακόμη διάγγελμα για να απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία και να την εμψυχώσει για το πέρασμα στη δεύτερη φάση της διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Οι παρατηρητές των πολιτικών πραγμάτων θα κρέμονται από τα χείλη του μήπως και κάποια λέξη του παραπέμπει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ας μην περιμένουμε εκπλήξεις. Παρόλο που σίγουρα δέχεται εισηγήσεις για εκλογές προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που απέκτησε μετά την εκδήλωση της πανδημίας και να ξεπεράσει θριαμβευτικά το σκόπελο της απλής αναλογικής, ο ίδιος δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση. Για την ώρα τουλάχιστον. Το βέβαιο είναι ότι αν το σκεφτεί, ο πρώτος με τον οποίο θα μιλήσει θα είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας.