Αναστολή πληρωμής δανείων στον τουριστικό κλάδο θα ανακοινώσουν οι τράπεζες – Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία δεν ξεκίνησαν καλά

Παράταση στις αναστολές πληρωμών δανείων στον κλάδο του Τουρισμού μέχρι και το 2021, αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες μέχρι τα τέλη Ιουλίου.Τα ανησυχητικά μηνύματα για τις κρατήσεις, επιβάλλουν στις τράπεζες μια γενικευμένη προληπτική στρατηγική αντιμετώπισης των επιπτώσεων που θα δεχτούν οι δανειολήπτες στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, δεδομένου ότι το πλήγμα στο εισόδημά τους θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος Μαΐου του 2021.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το Capital.gr (ρεπορτάζ Νένας Μαλλιάρα) , η επέκταση των μέτρων στήριξης για τον Τουρισμό, αναμένεται να ακολουθηθεί καθολικά από τις τράπεζες, ύστερα από τα σημάδια που δείχνουν οι κρατήσεις και επιβεβαιώνουν τα δυσμενή σενάρια για τον κλάδο.

Οι κρατήσεις δεν ξεκίνησαν καλά

Οι κρατήσεις δεν ξεκίνησαν καλά και η ελπίδα ότι με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων για διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου η εικόνα θα καλυτέρευε, έχει μέχρι στιγμής διαψευστεί. Η πληροφόρηση που παίρνουν οι τράπεζες από τους ξενοδόχους κάνει λόγο για κρατήσεις πολύ χαμηλότερες των αρχικών εκτιμήσεων και για πληρότητες επίσης μειούμενες.

Το ταξιδιωτικό εμπάργκο σε ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των αφίξεων στα νησιά, το κλείσιμο των συνόρων μετά τη σημαντική άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφεται στις βαλκανικές χώρες επιφέρει πλήγμα σε τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, διαπιστώνονται πολλές ακυρώσεις κρατήσεων την τελευταία στιγμή, ενώ επίσης την τελευταία στιγμή λαμβάνονται και οι αποφάσεις για την πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρει ότι έχει ανοίξει μικρό ποσοστό ξενοδοχείων, ενώ το ποσοστό που αναμένεται να λειτουργήσει είναι από τις 15 Ιουλίου και μετά. Και αν καταστεί εφικτό να συγκεντρωθεί ένα 25%, θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα υπό τις δεδομένες συνθήκες.

  • Σημειώνεται ότι έρευνα της ΕΥ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχει εκτιμήσει ότι η ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα φθάσει τα 4,46 δις ευρώ, εκ των οποίων, τα 3,26 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, και τα 1,2 δισ. τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει εκτιμήσει ότι, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες εισπράξεων από τον Τουρισμό το 2020 θα προσεγγίσουν σχεδόν τα 10 δις ευρώ, διατηρώντας μόλις 8 δισ., από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεις του 2019. Η ενδεχόμενη παράταση της περιόδου τον Σεπτέμβριο, δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτή την απώλεια.

Καμία δημοσίευση για προβολή