Επιτόκια: Άρχισαν τα όργανα στην ΕΚΤ, «όχι» σε δεύτερη μείωση τον Ιούλιο από τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη

Επιτόκια: Άρχισαν τα όργανα στην ΕΚΤ, «όχι» σε δεύτερη μείωση τον Ιούλιο από τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη

Την ώρα που το Δ.Σ. της ΕΚΤ παίζει ακόμα την κολοκυθιά σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ήδη άρχισαν τα όργανα στην ευρω-τράπεζα σχετικά με περαιτέρω μειώσεις στο κόστος του χρήματος.

«Όχι»

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν τάχθηκε ενάντια σε δύο γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να κάνουμε δύο βήματα το ένα μετά το άλλο», τόνισε ο Χόλτσμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση «Platow Brief».

«Ναι, δεν θα έχουμε νέα στοιχεία τον Ιούλιο, οπότε θα απέφευγα να προτείνω περαιτέρω μέτρα», είπε χαρακτηριστικά. Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως θα υποστήριζε μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, εάν τα δεδομένα που θα είναι τότε διαθέσιμα, συμφωνούν. «Οι αποφάσεις μας εξαρτώνται από τα δεδομένα. […] Αν οι εξελίξεις συνεχιστούν έτσι, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα υπάρξουν ακόμη μία ή δύο περικοπές φέτος, αλλά αν οι εξελίξεις δεν είναι τέτοιες, τότε όχι», είπε.

Κίνδυνοι

Ένας από τους κινδύνους για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας , είναι ότι οι αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες θα συνεχίσουν να είναι υψηλές. «Ο βασικός πληθωρισμός προσαρμοσμένος στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων παρέμεινε επίσης υψηλότερος», είπε. Ο Χόλτσμαν σημείωσε ότι η γεωπολιτική εξακολουθεί να είναι ένας πολύ επικίνδυνος παράγοντας.

«Ο φόβος μου είναι ότι ένα τάνκερ θα πληγεί στα στενά του Ορμούζ ή ότι θα υπάρξουν μόνιμες συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς τότε θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των τιμών του πετρελαίου». «Αυτός θα ήταν ένας λόγος να αμφισβητήσουμε ξανά τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό», τόνισε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν. Η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 6 Ιουνίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή