Αναταραχές στις αγορές ομολόγων – Τι «βλέπουν» ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Μάικλ Μπέρι που δεν βλέπουν οι άλλοι;

Mνήμες από τις μέρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 φέρνει το «σφυροκόπημα» που δέχεται η παγκόσμια αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων διευρύνουν την άνοδό τους και κινούνται προς τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τη μια, και ο επίμονος πληθωρισμός από την άλλη ενισχύουν την επιθετική ρητορική των κεντρικών τραπεζών.

Mέσα σε αυτό το κλίμα, δύο από τα πιο γνωστά ονόματα του επενδυτικού κόσμου, των οποίων οι κινήσεις αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί προφητικές, κρούουν «καμπανάκι κινδύνου». Αυτό τουλάχιστον έδειξαν τα στοιχεία, που κατατέθηκαν προ ημερών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Πρόκειται για τους Γουόρεν Μπάφετ, γνωστός και ως «μάντης της Όμαχα» και Μάικλ Μπέρι, γνωστός με το προσωνύμιο «Big Short».

Σύμφωνα με το Newsweek, η Berkshire Hathaway του Warren Buffett έκανε ντάμπινγκ μετοχών αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με τα αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της Berkshire Hathaway έδειξαν ότι η εταιρεία πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αγόρασε λιγότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της περιόδου, ανέφερε το Newsweek.

Η εταιρεία του Μπάφετ ξόδεψε μόνο 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγορές — ένα μέτριο ποσό για το χρηματιστήριο και πολύ λιγότερο από τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε το πρώτο τρίμηνο.

Ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ με έδρα τη Νεμπράσκα, ακολουθείται ευρέως από επενδυτές σε όλο τον κόσμο και οι αποφάσεις του αναλύονται προσεκτικά.

Σε μια άλλη είδηση, ο επενδυτής Michael Burry, γνωστός και ως Big Short είχε νωρίτερα προκαλέσει εικασίες για κραχ της αγοράς όταν η Scion Asset Management αγόρασε 866 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα πώλησης έναντι ενός αμοιβαίου κεφαλαίου που παρακολουθεί τον S&P 500 και 739 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα πώλησης έναντι Πρόκειται ουσιαστικά για στοιχήματα πτώσης της αγοράς.

Ωστόσο, η πιθανότητα ύφεσης το 2023 μειώνεται αργά τις τελευταίες εβδομάδες, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody’s Analytics, Mark Zandi, να της δίνει μία στις τρεις πιθανότητες, όπως είπε στο CNN . Νωρίτερα αυτό το μήνα, η JPMorgan δήλωσε ότι δεν αναμένει πλέον ύφεση φέτος, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με «υγιείς ρυθμούς».

«Δεδομένης αυτής της ανάπτυξης, αμφιβάλλουμε ότι η οικονομία θα χάσει γρήγορα αρκετή δυναμική για να διολισθήσει σε μια ήπια συρρίκνωση ήδη από το επόμενο τρίμηνο, όπως είχαμε προβλέψει προηγουμένως», έγραψε ο οικονομολόγος της JPMorgan, Michael Feroli.

Τι βλέπει ο Μπάφετ που δεν βλέπουν οι άλλοι;

Τον Μάιο, ο David Nicholas, πρόεδρος και ιδρυτής της Nicholas Wealth Management, είπε στο Newsweek ότι «οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για τον Μπάφετ ήταν η Κίνα, ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ και τα εμπορικά ακίνητα. Αυτοί είναι πολύ πραγματικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη και μόνο ένας θα ήταν αρκετός για να εκτροχιάσει την ανάπτυξη, ωστόσο αντιμετωπίζουμε όλους τρεις ταυτόχρονα».

Αυτοί οι τρεις κίνδυνοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό παρόντες, με την οικονομία της Κίνας να βρίσκεται σε αδιέξοδο και, όσον αφορά τους Αμερικανούς αλλά και τους τοπικούς επενδυτές. Επιπλέον, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να επιβραδύνεται παρά την πρόοδο σε ορισμένα μέτωπα – όπως αυτό του πληθωρισμού.

Και τέλος, οι αμερικανικές τράπεζες δεν είναι επίσης εντελώς ξεκάθαρες μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές του έτους. Ενώ πριν από μερικές μέρες είδαμε ήδη ένα sell off των τραπεζικών μετοχών στον απόηχο προειδοποιήσεων από τον οίκο Fitch Ratings για υποβάθμιση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα.

Οι αποδόσεις των ξένων ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 4,28% την Πέμπτη, φθάνοντας μια ανάσα από το ανώτατο όριο του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο ήταν το υψηλότερο από το 2007. Οι αποδόσεις του 10ετούς της Αυστραλίας εκτινάχθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης στα υψηλότερα από το 2014.

Σε υψηλά 15 ετών, στο 4,71%, η απόδοση του αντίστοιχου βρετανικού κρατικού ομολόγου, ενώ το 10ετές της Γερμανίας βλέπει την απόδοσή του να ενισχύεται σήμερα κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,69%- τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.

H απόδοση του ελληνικού 10ετους κινείται κοντά στο 3,95%.

Καμία δημοσίευση για προβολή