Αναταραχή στην Ουκρανία: Νέες αλλαγές στο υπουργείο Άμυνας, εκτός πλάνου και η Χάνα Μαλιάρ

Η κυβέρνηση στην Ουκρανία αποφάσισε να παύσει από τα καθήκοντά τους έξι υφυπουργούς Άμυνας – ανάμεσά τους και η Χάνα Μαλιάρ – μετά τον διορισμό νέου υπουργού Άμυνας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Χωρίς αιτιολόγηση

Η κυβέρνηση δεν αιτιολόγησε τις απομακρύνσεις αυτές, αν και εκτιμάται ότι αποτελούν μέρος της διαδικασίας «αλλαγής φρουράς» στο υπουργείο. Η Χάνα Μαλιάρ, είχε επιφορτισθεί το τελευταίο διάστημα με τις δημόσιες ενημερώσεις για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Ο Ρουστέμ Ουμέροφ διορίσθηκε υπουργός Άμυνας πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες αντικαθιστώντας τον Ολέξιι Ρέζνικοφ. Μέσα ενημέρωσης κατηγορούσαν το υπουργείο για διαφθορά όταν ήταν υπουργός ο Ρέζνικοφ, αν και ο ίδιος δεν είχε κατηγορηθεί.

«Το υπουργείο συνεχίζει τη δουλειά ως συνήθως», έγραψε ο Ουμέροφ στο Facebook. Όταν ανέλαβε το αξίωμα, ο Ουμέροφ δήλωσε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του είναι να κάνει το υπουργείο τον κύριο θεσμό συντονισμού των αμυντικών δυνάμεων, να δώσει περισσότερη αξία σε κάθε έναν στρατιώτη ξεχωριστά, να αναπτύξει τη στρατιωτική βιομηχανία της Ουκρανίας και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Επικρίσεις

Η Μαλιάρ, δικηγόρος που ειδικεύεται στα εγκλήματα πολέμου, ήταν υφυπουργός Άμυνας από το 2021 και η τελευταία ενημέρωσή της για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Την περασμένη εβδομάδα αντιμετώπισε επικρίσεις αφού είχε αρχικά αναφέρει πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τις ρωσικές δυνάμεις ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αργότερα διευκρίνισε πως η πληροφορία ήταν ανακριβής και ότι εξακολουθούν να μαίνονται οι μάχες γύρω από το χωριό αυτό.

Η αναταραχή στο υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει αρχίσει εδώ και καιρό, μετά από καταγγελίες για φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, με αποτέλεσμα πριν από λίγες ημέρες και εν μέσω ουκρανικής αντεπίθεσης, να παυθεί ο υπουργός, Ολέξιι Ρεζνίκοφ, αν και ο ίδιος δεν κατηγορείται για κάτι. Το ζήτημα της ενδημικής διαφθοράς στη χώρα αποτελεί και ένα από τα μεγάλα εμπόδια για την ευρωπαϊκή προοπτική της, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επιχειρεί να παρέμβει σε διάφορους τομείς, για να συμμαζέψει κάπως τα πράγματα.

Καμία δημοσίευση για προβολή