Αναβάθμιση Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας από την Standard & Poor’s

Τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) κατάφεραν να κερδίσουν ένα σκαλί στην κλίμακα αξιολόγησης του οίκου Standard & Poor’s,στην βαθμίδα “Β” από “Β-“, λόγω της αναβάθμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ενώ αμετάβλητη έμεινε η αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά με θετική προοπτική που υποδηλώνει ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Όπως σημειώνει ο οίκος,  η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα κερδίζει την κατάλληλη στιγμή γεγονός που ενισχύει το χρηματοοικονομικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών. Με βάση την εκτίμηση του οίκου για ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2022 κατά 2,5% ετησίως, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η εσωτερική ζήτηση και η ισχυρή εξαγωγική επίδοση της χώρας εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν.

Η S&P εξήγησε ότι η αναβάθμιση συνδέεται με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% το 2020, ενώ είναι πιθανή μια νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο επόμενο 12μηνο, δεδομένου ότι η βαθμολογία της Ελλάδας έχει θετική προοπτική.

Θετικά στοιχεία για τη μείωση του κινδύνου των ελληνικών τραπεζών είναι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς να υπάρξει πίεση στις καταθέσεις, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και η βελτίωση των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, που θα υποστηρίξει την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE), το ύψος των οποίων έφθανε τα 75 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Με βάση τα σχέδια των τραπεζών και τις έως τώρα επιδόσεις τους στη μείωση των NPE, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προβλέπεται να υποχωρήσουν κάτω από το 35% του συνόλου ως το τέλος του 2020 και στο 25%, το 2021. Την προσπάθεια αυτή θα διευκολύνουν οι συμφωνίες για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, με την υποστήριξη και του σχεδίου «Ηρακλής» για την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις ανώτερης βαθμίδας.

Η S&P εκτιμά ότι η Alpha Bank βρίσκεται στην καλύτερη θέση στην πορεία εξυγίανσης του ισολογισμού, λόγω της υψηλής κεφαλαιακής της επάρκειας, η Eurobank βρίσκεται σε θέση για να επωφεληθεί από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, ενώ η Εθνική θα έχει περιορισμένες ανάγκες σχηματισμού νέων προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Σχετικά με την Aegean Baltic Bank, η S&P επιβεβαιώνει τη βαθμολογία σε Β με σταθερή προοπτική, που υποδηλώνει ότι δεν είναι πιθανή άμεση αναβάθμιση, λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κίνδυνο ναυτιλιακών δανείων. Πάντως, σημειώνεται ότι η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, μολονότι ο οίκος εκτιμά ότι θα καταφέρει σταδιακά να μειώσει τον μεγάλο όγκο των NPEs της, προσθέτει ότι έχει λιγότερο “χώρο” για να κινηθεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην Ελλάδα, εξ ου και η μη αναβάθμισή της. Όπως σημειώνεται, η τράπεζα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό NPEs, το μικρότερη κάλυψη ρευστότητας  και κεφαλαιακά αποθέματα που κάνουν δύσκολη την ανάλογη με τις υπόλοιπες συστημικές ελληνικές τράπεζες μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Η αναβάθμιση του outlook της σε θετικό, ωστόσο, αντανακλά το γεγονός ότι πλάνο μείωσης ρίσκου και η πιστοληπτική της αξιοπιστία θα μπορούσαν να βελτιωθούν μαζί με την γενική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και τη γενική μείωση ρίσκου στην ελληνική οικονομία.