Ανεβάζει ταχύτητα η αγορά ακινήτων μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αναστολή του φόρου υπεραξίας

Στην αρχή ενός νέου κύκλου ανόδου, μετά τη δεκαετία της κρίσης, φαίνεται να βρίσκεται πλέον η αγορά ακινήτων, καθώς η νέα κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία “ενός φιλικότερου” περιβάλλοντος για επενδύσεις σε ακίνητα.

Το υψηλό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και η τεράστια ρευστότητα που βρίσκεται εν αναμονή για να τοποθετηθεί σε ελληνικά ακίνητα ανάγουν το θέμα των ακινήτων σε πεδίο έντονων διεργασιών και αυξημένης σπουδαιότητας για τη νέα κυβέρνηση, η οποία έχει ως πρώτη προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων.

Διευκόλυνση στην πραγματοποίηση συναλλαγών, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, αναστολή του ΦΠΑ 24% στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και του φόρου υπεραξίας για τα επόμενα τρία χρόνια και καθιέρωση έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, συνιστούν ένα θετικό «σοκ» στην κτηματαγορά, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Αν μάλιστα τα παραπάνω συνοδευθούν και από τη λήψη μέτρων θεσμικής θωράκισης της αγοράς ακινήτων, ώστε αυτή να ωριμάσει και να αναβαθμιστεί στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης, τότε θα πρόκειται για μια νέα περίοδο άνθησης για τον κλάδο, αλλά σε πιο στέρεες βάσεις. Το πρώτο βήμα, σε επίπεδο ψυχολογίας, κυρίως για τους νυν και τους επίδοξους νέους ιδιοκτήτες, γίνεται μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, μέτρο το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητο αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν ένα βασικό προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη της ζήτησης, καθώς σήμερα αρκετά ακίνητα έχουν ετήσια λειτουργικά έξοδα χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν εύκολα αγοραστή, όσο και να μειώσει τις απαιτήσεις του ο πωλητής», σημειώνει Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Ως εκ τούτου, η μείωση του ετήσιου φόρου αναμένεται να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα δεκάδων χιλιάδων ακινήτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν στα αζήτητα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παρέμβαση που επίκειται αναφορικά με την τριετή αναστολή του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας.

[more]

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ και εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τις εισροές συναλλάγματος, καθώς θα επιτρέψει ουσιαστικά στους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα να αγοράζουν και καινούργια – επομένως και ακριβότερα – ακίνητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα κόστη που συνοδεύουν την αγορά ακινήτου, όπως τα τέλη εγγραφής στο κτηματολόγιο και το υποθηκοφυλακείο, τα νομικά και συμβολαιογραφικά έξοδα και η αμοιβή του μεσίτη, το τελικό κόστος για έναν αγοραστή εκτινάσσεται σε ποσοστό άνω του 33% της αρχικής τιμής πώλησης, κατατάσσοντας την Ελλάδα ως την τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, αναφορικά με το συνολικό κόστος που συνοδεύει μια αγοραπωλησία νεόδμητου ακινήτου. Αν μάλιστα επιβαλλόταν και ο φόρος υπεραξίας, που επιβαρύνει τον πωλητή (σήμερα οι πωλητές επιβαρύνονται μόνο με τυχόν αμοιβή μεσίτη), η κορυφή θα είχε χρώμα γαλανόλευκο. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει ότι η αναστολή αυτή θα επεκταθεί κατά τρία ακόμα χρόνια.

Σημαντική κρίνεται και η πρόσφατη απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλή, η οποία καθιστά περιττή από 1ης Σεπτεμβρίου την επίσκεψη στην εφορία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Βάσει αυτής, οι τελευταίοι θα μπορούν να προχωρούν σε μεταβιβάσεις, μέσω μιας απλής εκτύπωσης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από το Διαδίκτυο, η οποία αρκεί για να τεκμηριώσει ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Δεν θα απαιτείται δηλαδή πλέον η έγκριση και του τοπικού εφόρου, που οδηγούσε σε πλήθος καθυστερήσεων.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή