Ανησυχούν οι Βρυξέλλες για το πλεόνασμα, αλλά το υπουργείο επιμένει ότι «βγαίνει ο λογαριασμός» του 2020

Ενώ το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα (07/10) η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος αμφισβητείται από τους εκπροσώπους των Θεσμών, παρά την ισχυρή επιχειρηματολογία της Ελληνικής πλευράς.

  • Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών εξακολουθούν να εντοπίζουν δημοσιονομικό κενό το 2020, όπως επιβεβαίωσε χθες ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η απόσταση που χωρίζει τις προβλέψεις των Ευρωπαίων από εκείνες της Αθήνας είχε περιοριστεί πλέον χθες κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ, με τάση περαιτέρω μείωσης.

Μοσκοβισί: “Το σημερινό μέγεθος θα είναι μικρότερο από το χθεσινό” 

“Το σημερινό μέγεθος θα είναι μικρότερο από το χθεσινό και μεγαλύτερο από το αυριανό. Χθες ήταν Χ, αλλά σήμερα είναι Χ/2. Σημασία έχουν μόνο τα νούμερα που θα γράφει το προσχέδιο που θα σταλεί 15 Οκτωβρίου”, ήταν η χθεσινή απάντηση του κ. Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.

  • Υπενθυμίζεται ότι η απόκλιση είχε ξεκινήσει από τα 1,5 δισ. ευρώ, υποχώρησε στο 1 δισ. ευρώ μετά την επίσκεψη των στελεχών των θεσμών στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα και μέχρι την Πέμπτη είχε μειωθεί στα 800 εκατ. ευρώ.

Όπως ξεκαθάρισε χθες ο κ. Μοσκοβισί, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2020 και μια θετική 4η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για να εκταμιευθούν τα 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη (ANFAs, SMPs) των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, αλλά και για να εξεταστεί η χρήση των κερδών για επενδύσεις, αντί για τη μείωση του χρέους. Εφόσον το Eurogroup καταλήξει στις σχετικές αποφάσεις στις 4 Δεκεμβρίου, θα επιτευχθεί μια έμμεση μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά περίπου 0,7% του ΑΕΠ (από το 3,5% στο 2,8%).

Ο Επίτροπος Οικονομικών εμφανίστηκε υπέρμαχος της μείωσης του στόχου για τα πλεονάσματα μετά το 2020. «Ούτε η Επιτροπή ούτε εγώ πιστεύαμε ποτέ ότι ο στόχος θα πρέπει να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πάντα. Πρέπει να βρούμε τρόπους, για να εξέλθει από τη δέσμευση αυτή η χώρα, γιατί αλλιώς πλήττεται η ανάπτυξη. Πρέπει να φθάσουμε προοδευτικά σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί», είπε.

«Βγαίνει ο λογαριασμός» του 2020 επιμένει το υπουργείο Οικονομικών

Όπως αναφέρει το newmoney.gr ( ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος) τα «όπλα» που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση, ώστε να πείσει τους τεχνοκράτες των θεσμών ότι «βγαίνει ο λογαριασμός» του 2020 με ενσωμάτωση όλων των φοροελαφρύνσεων (καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είναι τα εξής:

  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά χωρίς μείωση του αφορολογήτου ορίου.
  • Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Πρόκειται για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, ακόμα και στην Αττική, οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος, με αποτέλεσμα  βίλες και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες να φορολογούνται ελάχιστα επειδή βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.
  • Βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa και παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
  • Τόνωση των εσόδων και της ανάπτυξης μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.
  • «Ασίστ» στην ανάπτυξη από το πακέτο φοροελαφρύνσεων. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτοί ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 3% την προσεχή χρονιά.
  • Υπεραπόδοση στα φετινά έσοδα, ιδίως από τον ΦΠΑ, και αύξηση του αριθμού των οφειλετών που εντάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, με θετικό αντίκτυπο (carry over) και στον προϋπολογισμό του 2020.
  • Καθορισμός ρεαλιστικών οροφών δαπανών στον προϋπολογισμό. Όπως διαπίστωσε το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φούσκωνε τις οροφές δαπανών, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή πρόσθετης, αχρείαστης λιτότητας και στη συνέχεια να εμφανίσει υπερπλεονάσματα.
  • Εξοικονομήσεις με βάση την επισκόπηση δαπανών.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή