Άνω – κάτω το ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Αντιδράσεις από βουλευτές, ενώ 6 στους 10 ψηφοφόρους του διαφωνούν με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Γιατί ο Ανδρουλάκης εύχεται να πάρει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές ο Μητσοτάκης

Άνω – κάτω το ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο που καθιερώνει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τόνισε ότι διαχρονική προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι «η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16» και ξεκαθάρισε πως «δεν θα επιτρέψω ρήγμα στην ψηφοφορία», υιοθετώντας έτσι τη γραμμή της “κομματικής πειθαρχίας”.

Οι 6 στους 10 ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με τον κ. Ανδρουλάκη

Αυτό συμβαίνει ενώ το ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο κ. Ανδρουλάκης, αντιμετωπίζει σοβαρή αντίδραση για το θέμα από όσους δηλώνουν σήμερα ψηφοφόροι του. Περισσότεροι από 6 στους 10 (το 63%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, θεωρούν ότι το νομοσχέδιο γενικά είναι στην σωστή κατεύθυνση, κόντρα στη θέση της ηγεσίας του Κινήματος.

Αντίδραση όμως αντιμετωπίζει ο κ. Ανδρουλάκης και από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του, με την Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να βγαίνουν μπροστά στη χθεσινή σύνοδο. Η κ. Γιαννακοπούλου, η οποία έχει εκφράσει ενστάσεις στη θέση του κόμματος,  είπε μάλιστα στον κ. Ανδρουλάκη ότι «υπάρχει πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.«Δεν μπορούμε να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται ουσιαστικά την τελευταία στιγμή», τόνισε.

«Το ΠΑΣΟΚ θέλει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο»

«Το ΠΑΣΟΚ θέλει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, χωρίς να εξηγεί που ακριβώς διαφωνεί με τον υπουργό Παιδείας (και τέως … καθοδηγητή του από τη θέση του Εκτελεστικού Γραφείοπυ του ΠΑΣΟΚ) Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης – που προφανώς, εξ όσων δηλώνει, δεν έχει διατρέξει διεξοδικά το νομοσχέδιο – τόνισε επίσης ότι «δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Πολλοί στην Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ διαρρέουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης τους έχει μπερδέψει με τα “πίσω – μπρος” και τις αόριστες απόψεις του και ότι, παρά το γεγονός ότι διαφωνούν μαζί του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα υποκύψουν τελικά στην “κομματική πειθαρχία” της άρνησης σε ένα νόμο με τον οποίο δεν διαφωνούν “για να μην κάνουν ζημιά στο κόμμα ενόψει ευρωεκλογών”.

Τα πισωγυρίσματα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην συζητήσει καν μια μεταρρύθμιση που το κόμμα του είχει εισάγει στη δημόσια συζήτηση στο παρελθόν και πού,  και οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης, επιφανείς συνταγματολόγοι που πρόσκεινται στην ευρύτερη “δημοκρατική παράταξη”,  θεωρούν ότι “ικανοποιεί τις περισσότερες από τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα” (Αλιβιζάτος) και “βάζει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα σε σύγχρονη τροχιά” (Μανιτάκης)

‘Οπως επίσης και η στάση του κ. Ανδρουλάκη στην επιστολική ψήφο, όπου το ΠΑΣΟΚ πολύ σωστά έδωσε αρχικά τη συναίνεσή του για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και επίσης κατανοητά αρνήθηκε να τη δώσει στην αιφνιδιαστική τροπολογία για επέκτασή της στις εθνικές εκλογές. Ομως στο τέλος αρνήθηκε την ψήφο σε όλα, εκτιθέμενο στους πάντες!

“Δεν κάνει για πρωθυπουργός”

Η διαχείριση του κ. Ανδρουλάκη στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη δεν θεωρείται επιτυχής και από μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που εξακολουθούν να υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και να δηλώνουν ότι θα το ψήφιζαν άν γίνονταν σήμερα εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θεωρείται κατάλληλος για πρωθυπουργός, ακόμα και από το 40% των ψηφοφόρων του ίδιου του κόμματός του. Στην τελευταία μάλιστα δημοσκόπηση της Pulse τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο θεωρεί κατάλληλο μόνοτο 8% του εκλογικού σώματος, ξεπέρασε σε “καταλληλότητα” και ο Στέφανος Κασσελάκης, που έλαβε την υποστήριξη του 10% των ψηφοφόρων. Σημειώνεται ότι στην ίδια δημοσκόπηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται με 14%, πολύ πάνω από τους αρχηγούς τους.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή