Άνω του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Ταχεία μείωση του χρέους

Σημαντικά υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat.

Σημαντικά υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat.

Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 4,01 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, όταν την περασμένη χρονιά ήταν μηδενικό. Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν στο 1,1% το ΑΕΠ, ενώ πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε δηλώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 έκλεισε κοντά στο 2% του ΑΕΠ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 1,7% του ΑΕΠ.
Το ΑΕΠ το 2023 αυξήθηκε στα 220,3 δισ. ευρώ έναντι 206,6 δισ. ευρώ το 2022 και 181,5 δισ. ευρώ το 2021.

Το χρέος

Την ίδια στιγμή, ταχεία μείωση καταγράφει το ελληνικό χρέους, καθώς μέσα σε ένα χρόνο υποχώρησε κατά 10,8%. Ειδικότερα, το χρέος από 172,7% του ΑΕΠ το 2022, υποχώρησε στο 161,9% του ΑΕΠ το 2023.

Σημαντικά οφέλη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η υπέρβαση του στόχου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αντανάκλαση σε 4 πεδία:
Πρώτον, στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Με βάση το ανωτέρω αποτέλεσμα, ο λόγος Χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε από 172,7% το 2022 σε 161,9% το 2023.
Δεύτερον, στη δημιουργία μιας καλύτερης αφετηρίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2024, παρά τις διεθνείς αναταράξεις και την επιβράδυνση των διεθνών και ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης,
Τρίτον, στη δημιουργία περισσότερων περιθωρίων ευελιξίας αναφορικά με τον 4ετή δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας λόγω της συγκράτησης του χρέους.
Τέταρτον, το αποτέλεσμα αυτό στέλνει ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται και αναπτύσσεται πέραν των στόχων, παρά τις δυσκολίες και τα έκτακτα γεγονότα που αντιμετώπισε η χώρα (φυσικές καταστροφές, διεθνείς κρίσεις, διπλές εθνικές εκλογές κ.λπ.) κατά το προηγούμενο έτος.

Ανοδικό και καθοδικό σενάριο

Στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία, όπου αναβάθμισε το outlook του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικό από σταθερό, η Standard & Poor’s, επισημαίνει ότι το ελληνικό χρέος υποχωρεί και θα συνεχίσει να μειώνεται, εφόσον – όπως εκτιμάται – η δημοσιονομική πειθαρχία και οι σχετικά ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης αποδώσουν καρπούς.
Παράλληλα, στο ανοδικό σενάριό της η S&P προσδοκά πως το πολύ υψηλό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για δημοσιονομική πειθαρχία και σχετικά υψηλή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, ενώ μάλιστα, θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εντός των επόμενων 24 μηνών εάν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω πλησιάζοντας έτσι τα επίπεδα έτερων κρατών. «Οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να το πετύχουν με έναν συνδυασμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, πλήρους ανάπτυξης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλη χρονική περίοδο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Πιστεύουμε πως οι αρχές μπορούν να το πετύχουν μέσα από έναν συνδυασμό συνεχιζόμενων διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μαζί με την πλήρη ανάπτυξη των σημαντικών κονδυλίων του NextGenerationEU που θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, αλλά και την σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων κατά την περίοδο αυτή» συμπληρώνεται στο report. Το καθοδικό σενάριο με επαναφορά του outlook της οικονομίας σε σταθερό και πάλι με ορίζοντα 24 μηνών, θα μπορούσε να συμβεί εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιδεινωθούν σημαντικά, πέραν των προβλεπόμενων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λάβει χώρα, όπως εξηγείται, αν για παράδειγμα οι γεωπολιτικές και εξωτερικές πιέσεις πλήξουν την Ελλάδα πιο βαριά από ό,τι εκτιμάται.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή