Ανοίγει σελίδα στις σχέσεις Κίνας – Ουκρανίας. Τηλεφωνική επικοινωνία Σι-Ζελένσκι

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσει η Κίνα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία του Κινέζουν προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, η Κίνα στέλνει ειδικούς απεσταλμένους στην Ουκρανία και πρόκειται να διεξάγει συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης, μετά από την επικοινωνία των δύο προέδρων.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν η πρώτη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ήταν μια μακρά σε διάρκεια και ουσιαστική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, με την οποία ελπίζει, ότι θα δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ουκρανίας – Κίνας.

Σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση, ο Σι φέρεται να τόνισε στον Ζελένσκι ότι η Κίνα πάντα συντάσσεται με την ειρήνη, γι’ αυτό και το Πεκίνο θα επικεντρωθεί στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και θα κάνει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό.

Μάλιστα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κίεβο για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης. Tο κινεζικό CCTV επικαλέστηκε τον Σι να λέει ότι η Κίνα «ούτε θα παρακολουθεί τη φωτιά από την άλλη πλευρά, ούτε θα ρίξει λάδι στη φωτιά, πόσο μάλλον θα εκμεταλλευτεί την κρίση για να επωφεληθεί».

το Πεκίνο αποδέχθηκε επίσης το αίτημα του Κιέβου να στείλει νέο πρεσβευτή. Ο Pavlo Riabikin, πρώην υπουργός στρατηγικών βιομηχανιών, ορίστηκε με προεδρικό διάταγμα της Ουκρανίας την Τετάρτη για να αναλάβει την πρεσβεία που έμεινε κενή για περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που πέθανε ο Serhiy Kamyshev από καρδιακή προσβολή.

Ο Riabikin αναμένεται να έχει πιο ομαλά κανάλια στο Πεκίνο, δεδομένου ότι ο επιτετραμμένος , ο δεύτερος διοικητής της πρεσβείας, είχε περιορισμένη πρόσβαση στους αξιωματούχους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες με γνώση του θέματος που μίλησε ιδιωτικά για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα.

Μια σημαντική διαφορά, ωστόσο, υπήρχε μεταξύ των δύο προέδρων, αναφέρει το Politico.

Ο Ζελένσκι ήταν σαφής σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η αντίσταση στη Ρωσία, καθώς ο Πούτιν δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης της στρατιωτικής επιθετικότητας, επιμένοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ήταν δυνατές όσο τμήματα της Ουκρανίας παραμένουν υπό ρωσική κατοχή.

Ο Σι, ωστόσο, είπε ότι τώρα θα είναι η ώρα να μιλήσουν όλες οι πλευρές.

«Τώρα [είναι η στιγμή] να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να επιλύσουμε την κρίση πολιτικά», είπε. «Ελπίζεται ότι όλες οι πλευρές θα μπορούσαν να σκεφτούν βαθιά την κρίση της Ουκρανίας και να αναζητήσουν από κοινού έναν τρόπο για μακροχρόνια ειρήνη στην Ευρώπη μέσω του διαλόγου».

Η αντίδραση της Ρωσίας

Αντιδρώντας η Μόσχα, κατηγόρησε το Κίεβο για υπονόμευση των ειρηνευτικών διαδικασιών μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Σι – Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο το Πεκίνο παρουσίασε έγγραφο 12 σημείων που ζητούσε «πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στην Ουκρανία.

Αν και το Πεκίνο κρατά επισήμως ουδέτερη στάση στη σύγκρουση, ο Πρόεδρος Σι δεν καταδίκασε ποτέ τη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του. Μάλιστα στα τέλη Μαρτίου, λίγο μετά τη συνάντηση του Σι με τον Πούτιν στη Μόσχα, είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Κινέζο Πρόεδρο να επισκεφτεί το Κίεβο.

Καμία δημοσίευση για προβολή