Αντιμέτωπη με διαδοχικές αξιολογήσεις η ελληνική οικονομία. Ο αγώνας για την επενδυτική βαθμίδα και η παράμετρος της πιθανής αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ

Διχασμένη η ΕΚΤ

Αντιμέτωπη με διαδοχές αξιολογήσεις θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η ελληνική οικονομία, με φόντο το εξαιρετικά θολό τοπίο που δημιουργεί παγκοσμίως ο υψηλός πληθωρισμός.

Ο αγώνας για την επενδυτική βαθμίδα

Μετά την “διερευνητική”, πρώτη αξιολόγηση της Fitch στην 14 Ιανουαρίου, στην οποία διατήρησε το αξιόχρεο στην βαθμίδα ΒΒ και αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας, τον Μάρτιο ξεκινά και ο αγώνας για την επενδυτική βαθμίδα.

Ο στόχος είναι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο ή εξάμηνο του 2023, η Ελλάδα να αναβαθμιστεί στην βαθμίδα ΒΒΒ- δηλαδή στην ελάχιστη επενδυτική, από τουλάχιστον δύο οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ελλάδα έχει υπεραποδόσει από το 2020 σε προώθηση μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξη και ανθεκτικότητα της οικονομίας, αλλά και στο αδύναμο στοιχείο που ήταν το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ

Ωστόσο ,το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, που θα επιβαρύνει το δημόσιο δανεισμό σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση χρέους λόγω των δαπανών της πανδημίας, αλλά και του ελλείμματος που θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μέχρι και το 2024, επηρεάζει εκ των πραγμάτων τα κριτήρια των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο στα ερωτηματολόγια των οίκων αξιολόγησης, είναι το πόσο κοντά είναι το ενδεχόμενο εκλογών.

Και αυτό γιατί οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν,  θα διεξαχθούν την πρώτη φορά με την μέθοδο της απλής αναλογικής που πιθανότατα, δεν θα εκλέξει Κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον των οίκων, εντοπίζεται εκτός από το ενδεχόμενο της αλλαγής πολιτικής και στην διάρκεια του εκλογικού κύκλου, στον οποίο όλα αναβάλλονται πριν από την προκήρυξη εκλογών και επανεκκινούν μετά το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης.

Γι αυτό και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνέντευξή του (Σκάϊ ), έσπευσε να βάλει φρένο στην παροχολογία αλλά και στην εκλογολογία, ενώ επανέλαβε με μεγάλη έμφαση ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, με ζητούμενο την αυτοδυναμία.

Ο κύκλος των αξιολογήσεων

Με αυτά τα δεδομένα, στις 18 Μαρτίου είναι προγραμματισμένες να αξιολογήσουν την οικονομία η Moody’s η οποία έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα στην βαθμίδα Βa3 με θετικές προοπτικές από τον Νοέμβριο του 2020 και ο καναδικός οίκος DBRS, o οποίος έχει βαθμολογήσει το αξιόχρεο τ ης οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒ με θετικές προοπτικές, από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Moody’s έχει αναβάλει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τρείς συνεχόμενες φορές. Ακόμη αν προχωρήσει σε αξιολόγηση τον Μάρτιο αν δεν κάνει διπλή αναβάθμιση, δεν θα αλλάξει κάτι για την Ελλάδα καθώς η κατάταξη με βάση τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης, είναι τρείς βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος DBRS , έχει κατατάξει την Ελλάδα δύο θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα με μια αναβάθμιση θα φέρει την Ελλάδα μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Το ίδιο κρίσιμη θα είναι και η αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Απριλίου από τον οίκο Standard & Poors. Η S&P έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ, με θετικές προοπτικές από τον Απρίλιο του 2021.

Μια αναβάθμιση έστω μιας βαθμίδας θα φέρει την Ελλάδα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Μεγάλες πιθανότητες να δούμε την Ελλάδα μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχουν κατά την αξιολόγηση της Fitch στις 8 Ιουλίου.

Η επίσημη έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία 

Μέχρι τότε αναμένεται να έχει ανακοινωθεί και η επίσημη έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. Ο Οίκος έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ, με θετική προοπτική από τον περασμένο μήνα και αναμένεται να προχωρήσει και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, μέσα στο καλοκαίρι. Διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου όταν θα αξιολογήσει την Ελληνική Οικονομία για Τρίτη φορά μέσα στο 2022.

Οι υπόλοιπες προγραμματισμένες αξιολογήσεις, της χρονιάς θα είναι στις 16 Σεπτεμβρίου από την Moody και την DBRS και της η S&P θα αξιολογήσει για δεύτερη φορά την οικονομία μέσα στο 2022 στις 21 Οκτωβρίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή