Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του σχεδίου “Ηρακλής”. Τί θα σημάνει για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τους πολίτες

Αλλαγή εποχής  για τις ελληνικές τράπεζες σηματοδοτεί η ψήφιση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το ελληνικό Asset Protection Scheme, “Ηρακλής”. Το καινοτόμο σχέδιο Ηρακλή”, το οποίο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους στις 13 Δεκεμβρίου,  θα αντιμετωπίσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 30 δισ. ευρώ, για τα οποία το Δημόσιο θα παράσχει κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ (εγγυώμενη τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων).

Κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με την  ψήφιση του νόμου για τον “Ηρακλή” το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα εισέλθει σε μια νέα εποχή,  καθώς μέσω του μηχανισμού ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων, θα τις απαλλάξει από σημαντικά “βάρη”, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν τον βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Στη νέα αυτή εποχή οι προκλήσεις για τις τράπεζες θα είναι η μετάβασή τους στην ψηφιοποίηση, η αύξηση των εσόδων και η μείωση του λειτουργικού κόστους. Όλα αυτά, ενώ θα αναδύεται επίσης η ανάγκη προσαρμογής των τραπεζών στις αλλαγές που φέρνει στις επενδύσεις η κλιματική αλλαγή. Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, με τον “Ηρακλή” θα αλλάξει πλήρως το τοπίο για τις τράπεζες και σε ένα χρόνο από σήμερα, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Πέρα από τις εξελίξεις στις τράπεζες, η εφαρμογή του “Ηρακλή” θα δρομολογήσει άμεσα και την εξυγίανση της κεφαλαιαγοράς, φέρνοντας στη Βουλή τον Ιανουάριο σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση προωθεί τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, πλαίσιο αδειοδοτήσεων και εποπτείας των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, την προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις τιτλοποιήσεις, την εναρμόνιση των κανονισμών για τη σύνταξη ενημερωτικού δελτίου με στόχο τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών, καθώς και τη βελτίωση της λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική εξυγίανση και αναμόρφωση τραπεζικού συστήματος, κεφαλαιαγοράς και χρηματιστηρίου έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η χώρα να προσελκύσει τα επενδυτικά κεφάλαια που έχει ανάγκη.