Αντίστροφη μέτρηση για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού – Πότε θα φθάσει στην Ελλάδα, πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του SARS-CoV-2 και στη χώρα μας, καθώς η μία μετά την άλλη, οι φαρμακευτικές εταιρείες ανακοινώνουν τα -θετικά- προκαταρκτικά στοιχεία από την τρίτη φάση των δοκιμών και ταυτόχρονα υπογράφουν και σχετικές συμφωνίες με την Ε.Ε., ώστε να τροφοδοτήσουν τη «Γηραιά Ήπειρο» με επαρκείς δόσεις.

Πότε στην Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου -κατά πάσα πιθανότητα της Pfizer-BioNTech- θα φθάσουν στη χώρα μας στις αρχές του 2021 (οι πληροφορίες αναφέρουν τον Φεβρουάριο), οπότε και θα αρχίσουν άμεσα οι εμβολιασμοί. Εκτιμάται ότι αρχικά στην Ελλάδα θα φθάσουν περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις, επαρκείς για τον εμβολιασμό περίπου μισού εκατομμυρίου πολιτών, ενώ συνολικά η χώρα έχει διασφαλίσει 25 εκατομμύρια δόσεις, βάσει των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές εταιρείες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, CureVac και Johnson & Johnson).

Δείτε επίσης: Νέα μελέτη: Πού οφείλονται οι παρενέργειες των στατινών που λαμβάνονται για την μείωση της χοληστερίνης

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Το συνολικό σχέδιο των εμβολιασμών κατά του SARS-CoV-2 αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη αναλυτικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ωστόσο, όσον αφορά στις ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει τις οδηγίες του ECDC, που συνιστούν πρώτα να εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό «πρώτης γραμμής», για να μην έχει προβλήματα το ΕΣΥ, καθώς και οι πολίτες που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρότερα από τη λοίμωξη COVID-19, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, όσοι διαβιούν σε κλειστές δομές και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που τα καθιστούν ευάλωτα στον κοροναϊό. Φυσικά, τα 25 εκατομμύρια δόσεων επαρκούν για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Εμβολιαστικά κέντρα

Ο εμβολιασμός των πολιτών θα πραγματοποιείται σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν εντός των δομών ΠΦΥ σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός τους θα φθάνει τα 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της ΠΦΥ ενώ θα υπάρξουν και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κοροναϊό με το εμβόλιο.

SMS ή e-mail για τις δόσεις

Ο τεράστιος αριθμός των πολιτών που εν τέλει θα πρέπει να εμβολιστασεί κατά του SARS-CoV-2 κάνει τη διαδικασία του εμβολιασμού ένα μεγάλο λογιστικό πρόβλημα για τη χώρα, καθώς θα πρέπει να παρακολουθείται η πορεία της και να κρατούνται αρχεία, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή χορήγηση των δύο δόσεως του εμβολίου σε κάθε πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι εμβολιάζονται θα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού και θα ειδοποιούνται σε SMS ή e-mail για το πότε πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση που θα είναι του ίδιου εμβολίου. Σημειώνεται ότι οι πολίτες δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το εμβόλιο που θα τους γίνεται (δηλαδή, ποιας εταιρείας), αλλά θα τους χορηγείται με βάση τη διαθεσιμότητα της στιγμής.

Διαβάστε ακόμη

Καμία δημοσίευση για προβολή