Απασχόληση: Πρόβλεψη-σοκ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ για αύξηση της ανεργίας το 2024

Πρόβλεψη-σοκ του ΟΗΕ για αύξηση της ανεργίας το 2024

Το ποσοστό της ανεργίας παγκοσμίως θα αυξηθεί ελαφρά το 2024, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), φορέα του ΟΗΕ, που εκφράζει ανησυχία για τη στασιμότητα της παραγωγικότητας, την επιδείνωση των ανισοτήτων και του πληθωρισμού που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Το ποσοστό της ανεργίας παγκοσμίως, από 5,3% το 2022, έπεσε στο 5,1% το 2023, αλλά το 2024 δύο εκατομμύρια επιπλέον εργαζόμενοι αναμένεται να αναζητήσουν εργασία, αυξάνοντας το ποσοστό στο 5,2%, εκτιμά η ILO στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης και τις κοινωνικές προοπτικές για το 2024. Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπενθυμίζει πως η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19 επιβραδύνθηκε σε ένα υπόβαθρο γεωπολιτικών εντάσεων και επίμονου πληθωρισμού που οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Διαρθρωτικές ανισορροπίες

Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 ήταν παρ΄όλ’ αυτά ελαφρώς υψηλότερη απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί και οι αγορές εργασίας επέδειξαν απροσδόκητη ανθεκτικότητα με ελαφρώς μειωμένα ποσοστά ανεργίας, αναφέρει η ILO. Όμως οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν στην πλειονότητα των χωρών της Ομάδας των 20 (G20), καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις δεν ακολούθησαν τον ρυθμό του πληθωρισμού, υπογράμμισε ο οργανισμός. Τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώθηκαν στην πλειονότητα των χωρών της G20 και, γενικά, η διάβρωση του επιπέδου διαβίωσης λόγω του πληθωρισμού “δεν αναμένεται να αποκατασταθεί γρήγορα“, εκτίμησε.

Η έκθεσή της αποτιμά τις τελευταίες τάσεις της αγοράς εργασίας, περιλαμβανομένης της ανεργίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη συμμετοχή στον ενεργό πληθυσμό και τις ώρες εργασίας, και τις συνδέει με τα κοινωνικά αποτελέσματά τους. Η έκθεση διαπιστώνει πως ορισμένα δεδομένα κυρίως για την ανάπτυξη και την ανεργία, είναι “ενθαρρυντικά“, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ILO, Ζιλμπέρ Ουνγκμπό. Όμως “μια ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος αποκαλύπτει πως οι ανισορροπίες της αγοράς εργασίας βαθαίνουν“, πρόσθεσε. “Η έκθεση αυτή κοιτάζει πίσω από τα κύρια στοιχεία της αγοράς εργασίας και αυτό που αποκαλύπτει πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Αρχίζει να φαίνεται ότι αυτές οι ανισορροπίες δεν είναι απλώς μέρος της ανάκαμψης από την πανδημία, αλλά διαρθρωτικές“, είπε.

Μόνο σε τρεις χώρες αύξηση μισθών

Η έκθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, διαπιστώνει πως μόνο η Κίνα, η Ρωσία και το Μεξικό “επωφελήθηκαν από μια θετική μεγέθυνση των πραγματικών μισθών το 2023“. Οι τελευταίοι μειώθηκαν στις υπόλοιπες χώρες της G20. Η Βραζιλία (6,9%), η Ιταλία (5%) και η Ινδονησία (3,5%) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Επίσης, η έκθεση σημειώνει ότι μετά από μια σύντομη μεταπανδημική ώθηση, η παραγωγικότητα της εργασίας επέστρεψε στα χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας. “Τα προβλήματα εργατικού δυναμικού που εντοπίζει αποτελούν απειλή για τα ατομικά μέσα διαβίωσης αλλά και για τις επιχειρήσεις, και θα πρέπει να τους επιτεθούμε αποτελεσματικά και γρήγορα“, εκτίμησε ακόμη ο γενικός διευθυντής της ILO.

Οι προκλήσεις του εργατικού δυναμικού που εντοπίζει αποτελούν απειλή τόσο για τα ατομικά μέσα διαβίωσης όσο και για τις επιχειρήσεις και είναι σημαντικό να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα. Η πτώση του βιοτικού επιπέδου και η χαμηλή παραγωγικότητα σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανισότητα και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Και χωρίς μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη δεν θα έχουμε ποτέ βιώσιμη ανάκαμψη” τόνισε ο επικεφαλής της ILO.

Καμία δημοσίευση για προβολή