Απεγνωσμένη κίνηση από την Τουρκία: Η Halkbank κάνει τελευταία προσπάθεια να μην πάει η υπόθεση στα δικαστήρια των ΗΠΑ

Halkbank δίκη

Σε μια τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια επιδίδεται τη Δευτέρα η τουρκική δημόσια τράπεζα Halkbank, προκειμένου να γλυτώσει από την «τσιμπίδα» των αμερικανικών δικαστηρίων.

Στο Μανχάταν θα παιχτεί το νέο κεφάλαιο στο δράμα της τράπεζας -και εμμέσως του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- καθώς οι δικηγόροι της θα κάνουν μια ύστατη προσπάθεια η αμερικανική δικαιοσύνη να μην οδηγήσει σε δίκη την υπόθεση της τράπεζας, η οποία κατηγορείται ότι διευκόλυνε το Ιράν να σπάσει το εμπάργκο που του επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Το μεγάλο «ξέπλυμα»

Συγκεκριμένα, η Halkbank κατηγορείται ότι ξέπλυνε ποσό 20 δισ. δολαρίων προερχόμενο από πώλήσεις ιρανικού πετρελαίου το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε χρυσό και κατευθύνθηκε στο Ιράν. Η τράπεζα αρνήθηκε την ανάμειξή της στην υπόθεση που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως την μεγαλύτερη απόπειρα παραβιάσης κυρώσεων ως σήμερα.

Στο δικαστικό δράμα που θα εξελιχθεί σήμερα στο Μανχάταν, η Halknbank ισχυρίζεται ότι έχει ασυλία από διώξεις καθώς ανήκει στο τουρκικό δημόσιο και ότι τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης δεν έχουν εξουσία επάνω της. Μάλιστα, η Τουρκία σχεδόν πανηγυρίζει για το γεγονός ότι το νεοϋορκέζικο εφετείο συμφώνησε να εξετάσει την υπόθεση, θεωρώντας ότι είναι βήμα για την απαλλαγή της.

Δύσκολα τα πράγματα

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ήδη δικαστήριο έχει απορρίψει τον ισχυρισμό της ασυλίας καθώς ο σχετικός νόμος στις ΗΠΑ αφορά σε εμπορικές δραστηριότητες και δεν αποκλείει τη δίωξη ξένων οντοτήτων, ενώ για παρόμοιες υποθέσεις δεν υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όπερ σημαίνει ότι εκδικάζονται κατά το δοκούν από τους δικαστές.

Επίσης, τα δικαστήρια έχουν ήδη απορρίψει το αίτημα της Halkbank περί μη δίωξής της λόγω αρμοδιότητας, ενώ οι συνήγοροι της τράπεζας έχουν προσπαθήσει να ζητήσουν την απόσυρση του δικαστή που απέρριψε το αίτημα περί ασυλίας, ο οποίος, μάλιστα, έχει εκδικάσει τις υποθέσεις των Ρέζα Ζεράμπ και Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τι έκανε ο Τραμπ

Αυτό που επισημαίνεται από αναλυτές είναι ότι σε γενικότερο επίπεδο, η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ κάνει πολύ πιο δύσκολο το ενδεχόμενο η υπόθεση της Halkbank να μπει στο αρχείο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, διά μέσω δύο υπουργών Δικαιοσύνης είχε προσπαθήσει να εξαφανίσει την υπόθεση για χάρη του Ερντογάν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό και τώρα θεωρείται πολύ δύσκολο η τράπεζα να γλυτώσει τη δίκη.

Το εντυπωσιάκό είναι ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και η σύζυγός του, Εμινέ, είχαν ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του, Τζιλ, να παρέμβουν το 2016 ώστε η υπόθεση της Halkbank να μην φθάσει στα δικαστήρια, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ είχε δώσει πραγματική μάχη ώστε οι δικαστές που ασχολούνται με την υπόθεση να την βάλουν στο αρχείο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πλέον όλα εξαρτώνται από τους δικαστές στο Μανχάταν.

Καμία δημοσίευση για προβολή