Νέος «πονοκέφαλος» για την Τουρκία: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποκτήσει άλλα τρία ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH60R Romeo

Αν κάποιος θελήσει να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κάθε τόσο επιχειρεί να μειώσει τη σημασία του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, αλλά και να εκφράσει την… ανησυχία του για τα δημοσιονομικά βάρη που αυτό προκαλεί στη χώρα, η απάντηση είναι απλή.

Η Τουρκία βλέπει ότι η Ελλάδα, μετά από τα χρόνια της κρίσης, όχι μόνο εξοπλίζεται κανονικά και με σχέδιο, αλλά και ότι αποκτά οπλικά συστήματα τα οποία αποτελούν «απαντήσεις» σε κάθε εξοπλιστική κίνηση της Τουρκίας, η οποία υποτίθεται ότι της δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα.

«Φονιάδες» υποβρυχίων

Έτσι, ενώ η Άγκυρα περιμένει τα γερμανικά υποβρύχια, η Ελλάδα απαντά με μια πλατφόρμα σχεδιασμένη ειδικά για να απαντήσει σε αυτή την κίνηση της Τουρκίας, τα αμερικανικά ελικόπτερα MH60R Romeo, τα οποία ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και θα αντικαταστήσουν μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212.

Τα ελικόπτερα αυτά έχουν δυνατότητες κατά στόχων επιφανείας, ενώ μπορούν να εκτελέσουν και δευτερεύουσες αποστολές. Διαθέτουν αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και στόχευση της απειλής και έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ μπορούν να εκτοξεύουν δύο πυραύλους τύπου NSM.

Στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για την αγορά επιπλέον τριών Romeo για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, έναντι του ποσού των 180 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της option που προβλέπεται στη σύμβαση που υπέγραψε πέρυσι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών με τη Lockheed Martin και αφορά στην αγορά τεσσάρων MH60R, συνολικού κόστους 285 εκατομμυρίων δολαρίων.

Καμία δημοσίευση για προβολή