Απειλή παγκόσμιου ενεργειακού κραχ: «Στέγνωσαν» τα πρατήρια καυσίμων στην Βρετανία – Με δελτίο το ρεύμα στην Κίνα – Εκτινάσσεται το κόστος αλουμινίου και τσιμέντου

Απειλή παγκόσμιου ενεργειακού κραχ

Παγκόσμιο ενεργειακό κραχ απειλεί πλέον τον πλανήτη, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση του φυσικού αερίου διαχέεται ταχύτατα από την Κίνα και την Ιαπωνία έως την Βραζιλία, πυροδοτώντας ζοφερά σενάρια ελλείψεων, ανατιμήσεων και μπλακ άουτ ρεύματος και θέρμανσης για τον χειμώνα που έρχεται.

Eκρηξη 500% στο κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη αυξηθεί κατά 500% από τις αρχές του χρόνου, οι ροές των προμηθειών από Ρωσία και Νορβηγία δεν αρκούν για να καλύψουν τις ελλείψεις, και οι βιομηχανίες λιπασμάτων μειώνουν κατακόρυφα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα απειλώντας με ελλείψεις βασικών αγαθών όλη την διατροφική αλυσίδα.

Στην Βρετανία, ο συνδυασμός ενεργειακής κρίσης και Brexit (με τις δραματικές ελλείψεις σε οδηγούς φορτηγών) έχει ως συνέπεια να έχουν εξαντληθεί πλέον τα καύσιμα στο 50% έως και 90% των πρατηρίων σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου Πετρελαίου. Ενδεικτικό, δε, του οριακού σημείου στο οποίο έχει φθάσει η χώρα είναι ότι ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς άφησε  ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ακόμη και οδηγοί του στρατού για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των πρατηρίων.

Με δελτίο το ρεύμα στην Κίνα

Το ενεργειακό έλλειμμα όμως δονεί όμως πια όλον τον πλανήτη – από την Κίνα και την Ιαπωνία έως την Βραζιλία.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν έχει επαρκή αποθέματα, παρ’ ότι έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές σε σχέση με πέρσι. Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει σε πλαφόν κατανάλωσης και σε μείωση της παραγωγής πολλών εργοστασίων – ανάμεσα τους και πολλών προμηθευτών της Apple και της Tesla -,  στις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας καταστήματα λειτουργούν με το φως των κεριών και εμπορικά κέντρα κλείνουν πριν νυχτώσει, ενώ σε περιοχές όπως η επαρχία Λιανονίνγκ και η πόλη Χουλουντάο έχει μπει δελτίο στην βιομηχανική και οικιακή κατανάλωση ρεύματος.

Τουλάχιστον 15 κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ενημερώσει επίσημα το χρηματιστήριο ότι η παραγωγή τους έχει διαταραχθεί λόγω των διακοπών ρεύματος ενώ πάνω από 30 εταιρίες εισηγμένες στην Ταϊβάν με δραστηριότητες στην Κίνα έχουν σταματήσει να λειτουργούν για να προσαρμοστούν στα όρια κατανάλωσης ρεύματος.

Πλήγμα στην παραγωγή αλουμινίου και τσιμέντου

Η μείωση της παραγωγής έχει πλήξει καίρια την παραγωγή αλουμινίου και τσιμέντου. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, έχει ανασταλεί ήδη το 7% της παραγωγικής ικανότητας αλουμινίου της Κίνας, ενώ έχει επηρεαστεί και το 29% της παραγωγής τσιμένου.

Η Nomura αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του τρίτου και τέταρτου τριμήνου στο 4,7% και 3,0%, αντίστοιχα, από το 5,1% και το 4,4%, ενώ προειδοποίηση για ανάλογη αναθεώρηση απηύθυνε και η Morgan Stanley.

Κρίση και σε Ιαπωνία – Νότιο Κορέα

Στην Ιαπωνία και την Νότιο Κορέα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προστατεύονται σε έναν βαθμό από τις αγορές μακροπρόθεσμων συμβολαίων LNG που είναι συνδεδεμένα με τις τιμές του πετρελαίου. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η Korea Electric Power ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.

Στη Βραζιλία, οι ιστορικά χαμηλές ροές προς τη λεκάνη του ποταμού Παρανά – οι χαμηλότερες του τελευταίου αιώνα – έχουν μειώσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και αναγκάζουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να στρέφονται στο φυσικό αέριο. Η χώρα ανέβασε τις εισαγωγές αερίου στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών τον Ιούλιο και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται συνεχώς.

Μάχη για τις προμήθειες από το Κατάρ

Σ’ αυτό το κάδρο είναι προφανές ότι η αναμέτρηση του χειμώνα θα είναι σφοδρή μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Νότιας Αμερικής για την διασφάλιση όσο το δυνατό περισσότερων προμηθειών LNG από εξαγωγείς όπως το Κατάρ.

«Έχουμε τεράστια ζήτηση από όλους τους πελάτες μας και δυστυχώς, δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλους », ήταν η χαρακτηριστική προειδοποίηση του υπουργού Ενέργειας του Κατάρ Σαάντ Αλ Κάαμπι, στις αρχές του μήνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή