Η Ελλάδα απέλασε τον Πρέσβη της Λιβύης. Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας Λιβύης, δήλωσε ο Δένδιας

Ανακοινώθηκε και επίσημα η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα,  στον οποίο είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι “persona non grata” και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία σαρανταοκτώ ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει». Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη, με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να εκφράζει την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει στον ΣΚΑΪ ότι ο Λίβυος πρέσβης είχε προθεσμία έως σήμερα Πέμπτη για να δώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας, κάτι που δεν έπραξε, οπότε θα κηρυχθεί persona non grata.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει ήδη προσκαλέσει στην Αθήνα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αλλά και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, προσκείμενοι αμφότεροι στον στρατάρχη Χαλίφαν Χαφτάρ που θέλει να ανατρέψει την φιλοτουρκική κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ, καθώς έχουν απορρίψει το μνημόνιο λέγοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης. Στόχος της Αθήνας είναι να ασκηθούν πιέσεις στη κυβέρνηση της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, η Αθήνα  εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα από ελληνικής πλευράς και στην προσεχή σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και θα κριθεί αν απαιτείται κάποια νέα πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες, ενώ οι ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κινούνται ήδη ανοιχτά για το θέμα.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή