Απελευθερώνεται η αγορά διαχείρισης αποβλήτων για γρήγορες λύσεις στους δήμους – Τι δηλώνει ο Μανώλης Γραφάκος

Μανώλης Γραφάκος: «Η πρόληψη είναι το κλειδί στη διαχείριση των αποβλήτων των τροφών»

Η κυβέρνηση γυρίζει σελίδα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων αντιμετωπίζοντας την πενταετή αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε την Αττική στην τελευταία θέση σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτό θα γίνει με αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα εντός του 2020 και αντίστοιχες παρεμβάσεις και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να επιλεγεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης.

Ο Μανώλης Γραφάκος, νέος γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρώην δήμαρχος Μελισσίων θα συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και αυτές του Εσωτερικών στα απορρίμματα. O στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, που γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες της Αυτοδιοίκησης, έχει ήδη πιάσει δουλειά στον έβδομο όροφο του ΥΠΕΝ για να καλύψει το μεγάλο κενό των προηγούμενων ετών.

Σε συζήτηση που είχε με το newmoney.gr (Μαριάννα Τζάννε) τόνισε:

  • «Η διαφορά μας με την προηγούμενη κυβέρνηση στη διαχείριση των αποβλήτων είναι ότι εμείς προκρίνουμε τον ιδιωτικό τομέα χωρίς ταμπού και δίνουμε το option στις Αρχές, είτε είναι δημοτικές είτε είναι περιφερειακές, να συνεργαστούν με ιδιωτικούς φορείς».
  • «Στόχος είναι να ανοίξει η αγορά και να φύγουν τα στεγανά και τα εμπόδια σε όλα τα επίπεδα, γιατί αυτό θα ωφελήσει και τον πολίτη».

Και σε ιδιώτες οι μονάδες διαχείρισης αποβλήτων

Ο κ. Γραφάκος δηλώνει ανοιχτά υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς των απορριμμάτων και της αύξησης της συμμετοχής των ιδιωτών στη διαχείριση των αποβλήτων.

Πρακτικά, αυτό ανοίγει παράθυρο στους ιδιώτες ώστε να μπορούν να κατασκευάσουν μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δήμους με ανταγωνιστικές τιμές και χωρίς μίνιμουμ τονάζ όπως συμβαίνει σήμερα με τις ΣΔΙΤ.

Αντίστοιχα, όπως σημειώνει ο κυβερνητικός αξιωματούχος, και οι ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που έχουν συστήσει οι δήμοι) έχουν ζητήσει να διαχειρίζονται και βιομηχανικά απόβλητα, αίτημα που η κυβέρνηση σκοπεύει να ικανοποιήσει.

Η αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στη διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί μια προοπτική που μπορεί να δώσει γρήγορες λύσεις στους δήμους, ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, αλλά και οικονομικότερες λύσεις σε σχέση με τα δημοτικά τέλη.

Πέρυσι υπολογίζεται ότι οι πολίτες κατέβαλαν τέλη καθαριότητας και οδοφωτισμού ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ, ένα τεράστιο νούμερο που πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ανάλογα με την επιφάνεια και την περιοχή όπου κατοικούν.

Καμία δημοσίευση για προβολή