Από “ψιλό κόσκινο” περνούν οι θεσμοί την Οικονομία – Μετεξεταστέα η κυβέρνηση στα “προαπαιτούμενα”

Μετά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα, εξετάζουν σχολαστικά τα ελληνικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να εκφράζεται αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. Ευρώ, στο άτυπο Eurogroup του Βουκουρεστίου (5 Απριλίου), αλλά οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες φαίνονται επιφυλακτικοί.

 Οι καθυστερήσεις, αλλάζουν το πρόγραμμα. Αν και το ραντεβού επιστροφής των επικεφαλής της “τρόικας” ήταν για την Δευτέρα, που όπως είχε γίνει γνωστό θα άνοιγε την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αυτό αλλάζει δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει κλείσει ούτε η δεύτερη. Υπενθυμίζεται, ότι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν τα προαπαιτούμενα να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018. Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να αλλάζει τόσο η ατζέντα του Eurogroup, όσο και το πρόγραμμα των συναντήσεων, με τις αποστολές των θεσμών στη χώρα.

Μπορεί να έχει κυριαρχήσει η προστασία της πρώτης κατοικίας, όμως οι θεσμοί θέλουν να δουν πρόοδο στην επιστροφή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στην ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στην Εγνατία, στην στελέχωση της ΑΑΔΕ και η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% του «Ελ. Βενιζέλος». Αν και λόγω πιέσεων της ΕΚΤ, το θέμα των κόκκινων δανείων έχει πάρει προτεραιότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι θεσμοί ξέχασαν τις υπόλοιπες εκκρεμότητες από τα συνολικά 16 προαπαιτούμενα.

Στην Αθήνα παραμένουν οι τεχνοκράτες των θεσμών. Τα κλιμάκια θα αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και τις εφαρμοστικές διατάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι επικεφαλής του “κουαρτέτου” θα επιστρέψουν στην Αθήνα, στις 6 Μαΐου. Τότε, αναμένεται να  αξιολογήσουν την πρόοδο στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και να ανοίξουν την τρίτη. Σε αυτό το πακέτο υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, καθώς έρχεται η ώρα για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα σχετικά δημοσιονομικά στοιχεία, έχουν ήδη σταλεί από την Αθήνα στην Eurostat. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τα δύο σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η έκθεση της 3ης αξιολόγησης αναμένεται περί τις 5 Ιουνίου. Μετά την έκθεση των θεσμών, θα ακολουθήσει η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας μετά την έξοδο από το 3ο μνημόνιο. Αυτή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και τις κινήσεις των Οίκων αξιολόγησης. Μία καλή έκθεση θα κρατήσει ζωντανή την πιθανότητα το ελληνικό αξιόχρεο να αναβαθμιστεί σε “επενδυτική βαθμίδα” μέσα στο 2020. Αυτό θα ήταν και ένα τεράστιο βήμα για την Οικονομία, καθώς ακόμα και μετά τις τρεις τελευταίες αναβαθμίσεις, παραμένει στην κατηγορία των λεγόμενων σκουπιδιών (junk), δηλαδή δεν προτείνεται για επενδύσεις. Φυσικά, το κλίμα έχει βελτιωθεί μετά και την έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς, η οποία χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη, τόσο από τους θεσμούς, όσο και από τους Οικους αξιολόγησης.

Γιατί οι εκλογές φοβίζουν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

[more]

 Αν από την άλλη πλευρά, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων επαναφέρουν το σύννεφο της αβεβαιότητας πάνω από την ελληνική Οικονομία, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, οι θυσίες των Ελλήνων μέσα στα μνημόνια να πάνε στράφι και η Οικονομία να επιστρέψει σε αρνητική τροχιά. Η παρατεταμένη άτυπη προεκλογική περίοδος στην οποία έχει εγκλωβιστεί η ελληνική Οικονομία, ανησυχεί τους θεσμούς, που βλέπουν τον κίνδυνο η παροχολογία να φέρει προβλήματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Από εδώ και πέρα, οι θεσμοί εξετάζουν τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε στη Βουλή, με στόχο να ξαναγράψουν την έκθεσή την οποία θα παρουσιάσουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της Παρασκευής. Στο προηγούμενο συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε δεχθεί κριτική από τους ομολόγους του για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, με τις Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία, να κρατούν την σκληρότερη στάση.

Η Ισπανοί δεν ξεχνούν ότι μάτωσαν για τις Τράπεζες. Πολλοί ξαφνιάστηκαν από την Ισπανία, δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις χώρες που πέρασαν μία δύσκολη περίοδο προσαρμογής μετά την μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 και ενδεχομένως κάποιος να περίμενε περισσότερη κατανόηση. Η Ισπανική κυβέρνηση είχε υιοθετήσει μία από τις πιο σκληρές πολιτικές στο θέμα των κόκκινων δανείων. Το 2014 στην Ισπανία σχεδόν 35.000 πρώτες κατοικίες κατασχέθηκαν επειδή οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν πλέον να πληρώνουν τα δάνειά τους. Αυτό σημαίνει ότι ξεσπιτώνονταν περίπου 95 οικογένειες κάθε μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει τότε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας.

 Χιλιάδες οικογένειες έμειναν στο δρόμο, με την κυβέρνηση Ραχόι να δείχνει μηδενική ανοχή. Συνολικά με σπίτια, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και οικόπεδα, οι κατασχέσεις είχαν φτάσεις μόνο σε ένα έτος, τις 119.442! Αυτός είναι και ο λόγος που η Ισπανία, μια χώρα που “μάτωσε” για να μειώσει τα κόκκινα δάνεια και να σώσει τις τράπεζες, δεν πρόκειται να δείξει κατανόηση στις ελληνικές προσπάθειες.

Άλλες χώρες, ίδιο πρόβλημα. Μπορεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2019 να είναι διαφορετική από αυτή της Ισπανίας του 2014, όμως οι ομοιότητες στα προβλήματα των δύο τραπεζικών συστημάτων είναι αρκετές για να προκαλέσουν ανησυχίες. Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι προβολές για ένταξη 170.000 υπερχρεωμένων δανειοληπτών στο νέο καθεστώς προστασίας, Τράπεζες, Εφορία και Ταμεία, αναμένεται να προχωρήσουν σε ρεκόρ κατασχέσεων και πλειστηριασμών μέσα στο έτος

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή