Από σήμερα λειτουργεί πάλι η εστίαση και τα πράγματα είναι «αλλιώς». Τι αλλάζει στο τζίρο, τα εργασιακά, τις επιχειρήσεις

    Ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής εστίασης παρουσίασε μείωση 66% το β’ τρίμηνο του 2020
    Της Δάφνης Γρηγοριάδη

    Ξεκίνησε η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης: Στους εξωτερικούς χώρους, που δεν υπάρχουν παντού,  με τους επαγγελματίες του κλάδου να προσπαθούν να προσαρμοστούν τόσο σε οικονομικό όσο και σε  υγειονομικό επίπεδο με τα νέα δεδομένα. Άνοιγμα και για τα καταστήματα εσωτερικού χώρου, θα υπάρξει μέχρι τις 15/6.

    Από τους πρώτους που έκλεισε ήταν ο  κλάδος της εστίασης, αμέσως με την εμφάνιση της πανδημίας. Το επόμενο διάστημα, οι επαγγελματίες του τομέα θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τα χαμένα έσοδα των προηγούμενων μηνών. Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα καταναλωτικά είδη από το 24% στο 13%  έχει ως σκοπό την παρακίνηση των πολιτών για κατανάλωση και την τόνωση του τζίρου της εστίασης.

    Τι αναμένουμε βραχυπρόθεσμα: Η εστίαση καθώς και τα εμπορικά καταστήματα δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις κατά την διάρκεια της καραντίνας και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Το επόμενο διάστημα, ο τζίρος τους δεν  θα αυξηθεί σημαντικά καθώς η υποχρέωση λειτουργίας με λιγότερα τραπεζοκαθίσματα , συνεπάγεται και λιγότερα έσοδα συγκριτικά με την περίοδο προ κοροναϊού.

    Ελπίδα: Oι τελικοί λογαριασμοί στην εστίαση όπως και στον τουρισμό, να είναι καλύτεροι από τους  επίφοβους, δίνει το ενδεχόμενο καλύτερης πορείας της επιδημίας διεθνώς τους επόμενους μήνες, αλλά και τυχόν  παράταση της περιόδου διακοπών εάν καθυστερήσει η βελτίωση της επιδημίας, σε Σεπτέμβριο ή και Οκτώβριο προς ευνοϊκούς κλιματολογικά και υγειονομικά προορισμούς όπως η Ελλάδα, της οποία η δημοφιλία εκδηλώνεται ήδη παγκοσμίως.

    Oι συνέπειες στην αλυσίδα εφοδιασμού: O χαμηλότερος τζίρος που αναμένουμε, θα επηρεάσει και τους προμηθευτές των καταστημάτων, καθώς οι ζητούμενες ποσότητες θα είναι πλέον λιγότερες. Η κατάσταση αναμένουμε να βελτιωθεί όταν έρθει το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων, μιας και πολλές είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν διαθέτουν μεγάλο εξωτερικό χώρο , άρα δυσκολεύεται η κερδοφορία τους.

    Oι εργασιακές αλλαγές: Eνα άλλο ζήτημα που  μας απασχολεί είναι η θερινή απασχόληση του κλάδου. Υπολογίζεται ότι οι μισές εποχιακές θέσεις εργασίας της εστίασης δεν θα υπάρχουν το καλοκαίρι. Την θερινή σεζόν έχει διαπιστωθεί παγκοσμίως ότι αυξάνεται η απασχόληση του κλάδου, πόσο μάλλον στην Ελλάδα η οποίο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Φέτος, τα γεγονότα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Μάλιστα, αναμένουμε δυσκολία ένταξης νέου εργατικού δυναμικού στον κλάδο. Στην εστίαση κατά την καλοκαιρινή περίοδο, απασχολούνται πολλά άτομα νεαρής ηλικίας, συνήθως φοιτητές οι οποίοι αναζητούν ευκαιριακή απασχόληση. Φέτος, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η ένταξη νέου προσωπικού στoν τομέα.

    Στο εξωτερικό: Την τελευταία 5ετία πάνω από 500.000 εποχικές θέσεις στην εστίαση, δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ. Οι απολύσεις του κλάδου αυξάνονται συνεχώς. Τα εστιατόρια μείωσαν περισσότερες από 5 εκατομμύρια θέσεις απασχόληση  τον  μήνα Απρίλιο . Ήταν μακράν το μεγαλύτερο ύψος απολύσεων του κλάδου- μια  μείωση ρεκόρ. Μάλιστα, το 74% των επαγγελματιών θεωρεί ότι ο όγκος των πωλήσεών τους στους 6 προσεχείς μήνες,  θα είναι χαμηλότερος από ό, τι ήταν κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Καμία δημοσίευση για προβολή