Αποκάλυψη: Η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει βρετανικό αεροπλανοφόρο – Τι απάντησε το Λονδίνο και τι επιδιώκει ο Ερντογάν

Αποκαλύπτονται σταδιακά τα σχέδια του Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της Τουρκίας, καθώς έγινε γνωστό ότι πέρσι η Άγκυρα ζήτησε από τη Βρετανία να της πουλήσει αεροπλανοφόρο «εδώ και τώρα».

Σύμφωνα με το Middle East Eye, η κυβέρνηση της Τουρκίας ζήτησε από τη Βρετανία να της πουλήσει ένα αεροπλανοφόρο κλάσεως Queen Elizabeth -καινούργιο ή παροπλισμένο-, ωστόσο το Λονδίνο αρνήθηκε και αντιπρότεινε να πουλήσει στην Άγκυρα τα σχέδια ενός αεροπλανοφόρου και να παράσχει τεχνική υποστήριξη για την κατασκευή του στην Τουρκία.

Στροφή στο Anadolu

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, τελικά οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν, μετά την άρνηση των Βρετανών να πουλήσουν έτοιμο σκάφος και έτσι η Τουρκία στράφηκε στην κατασκευή, από την Ισπανία, του ελικοπτεροφόρου Anadolu, ο σχεδιασμός του οποίου βασίστηκε στο ισπανικό πλοίο αμφίβιων επιθετικών επιχειρήσεων SPS Juan Carlos I (L-61).

Το συγκεκριμένο σκάφος θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί και μαχητικά Σύντομης Απογείωσης/Κάθετης Προσγείωσης (STOVL), όπως το F-35, εκτός από ελικόπτερα, ωστόσο, παρότι το σκάφος αναμένεται να παραληφθεί φέτος, δεν είναι γνωστό αν θα μπορεί να μεταφέρει και αεροπλάνα, αφού η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν

Γιατί, όμως, ο Ερντογάν θέλει διακαώς αεροπλανοφόρο, όπως δηλώνει παντού; Αναλυτής εκτιμά ότι ο στόχος της Άγκυρας είναι να μετατρέψει το Ναυτικό της σε ένα σύμβολο ισχύος και ένα τέτοιο σκάφος θα έδειχνε φιλοδοξίες που ξεπερνούν τα όρια της Μεσογείου. Ιδίως δε αν ληφθεί υπόψη ότι ήδη έχει στρατιωτική παρουσία σε ουκ ολίγες χώρες και δύο στρατιωτικές βάσεις σε Σομαλία και Κατάρ, ένα αεροπλανοφόρο θα έστελνε μήνυμα μεγάλων γεωστρατηγικών στόχων για την Άγκυρα.

Ωστόσο, ο ίδιος αναλυτής εκτιμά ότι από οικονομικής άποψης ένα τέτοιο σχέδιο θα επιβαρύνει σημαντικά την ήδη ταλαιπωρημένη τουρκική οικονομία, ενώ επισημαίνει ότι η αεροπορί αεροπλανοφόρων παραμένει εξαιρετικά απαιτητική και ότι η Τουρκία δεν διαθέτει δυνάμεις ταχείας κρούσης στρατηγικού επιπέδου, οπότε μια τέτοια κίνηση μοιάζει μάλλον παρακινδυνευμένη.

Καμία δημοσίευση για προβολή