Ξύπνησε ο Αττίλας στα Βαρώσια: H Άγκυρα τινάζει στον αέρα το Κυπριακό και τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας. Απομακρύνεται κι άλλο από την Ευρώπη η Τουρκία

    Βαρώσια Τουρκία Ε.Ε

    Ανησυχία στην Ε.Ε και εγρήγορση σε Αθήνα και Λευκωσία προκαλεί η νέα πρόκληση της Άγκυρας, ο οποία, ανακοίνωσε δια της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων, την πρόθεσή της να επεκτείνει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια, στην πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου που παραμένει περίκλειστη από το 1974.

    Η εξέλιξη αυτή, με τουρκική ευθύνη και «βούλα» Ερντογάν, δυναμιτίζει την προσπάθεια που καταβάλουν χώρες όπως η Γερμανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση με το ΝΑΤΟ, με στόχο να εκτονωθεί η ένταση που προκάλεσε η Τουρκία με την Κύπρο και την Ελλάδα, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Και αυτό διότι είναι σαφές ότι η  νέα προκλητική κίνηση Ερντογάν,  θα ξεσηκώσει τους Ελληνοκύπριους, 39.000 εκ των οποίων κάποτε ζούσαν στα Βαρώσια, πριν εγκαταλείψουν αναγκαστικά τις εστίες τους κυνηγημένοι από τουρκικές δυνάμεις, πριν από 46 χρόνια.

    Σε “κενό αέρος” οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

    Ταυτοχρόνως, δυναμιτίζει το κλίμα εν αναμονή του ορισμού ημερομηνίας επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκρυβαν χθες την δυσαρέσκειά τους για την τουρκική απόφαση, σημειώνοντας ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Ερντογάν αποδεικνύει στην πράξη «ότι δεν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην στάση της Άγκυρας», κάτι που χωρίς αμφιβολία επηρεάζει ευθέως τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

    Η κίνηση Ερντογάν “τίναξε στον αέρα” τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον 

    Ωρες πριν καταγραφεί η νέα πρόκληση Ερντογάν, σε μία «προφητική» δήλωση, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωνε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για εξάλειψη των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι οι συμφωνίες για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και την επανάληψη των διπλωματικών συνομιλιών είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    «Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας, για να δημιουργήσει το χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας», ανέφερε επίσης ο Μπάιντεν σε δήλωση. «Ζητώ επίσης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αντιστρέψει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην παλιά του θέση ως μουσείο, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξων πιστών.»

    Ο Ακιντζί κατακεραυνώνει Ερντογάν-Τατάρ: «Ντροπή για τη δημοκρατία»

    «Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν ντροπή για τη «δημοκρατία», δήλωσε  χθες από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί που ασκεί καθήκοντα «Προέδρου» στο ψευδοκράτος, καθώς βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης με τον Ερντογάν. Ο κ. Ακιντζί κατηγόρησε δημόσια την Άγκυρα ότι παρεμβαίνει στην «εκλογές» για να αποτρέψει την εκλογή του (ο ίδιος θεωρείται διαλλακτικό στοιχείο σε σύγκριση με άλλα πρόσωπα που προωθεί η τουρκική ηγεσία εντός του ψευδοκράτους).

    Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ για τα Βαρώσια, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι η Άγκυρα επιχειρεί να δώσει πλεονέκτημα σε έναν εκ των υποψηφίων και να δημιουργήσει άλλη μια διάσταση της παρέμβασής της στις εκλογές.

    Βαθιά ανήσυχη η Ε.Ε για τις εξελίξεις στα Βαρώσια

    «Βαθιά ανήσυχη» είναι η Ε.Ε. για τις εξελίξεις στα Βαρώσια, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

    Ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης των Τουρκοκυπρίων να ανοίξουν μέρος της περίκλειστης πόλης θα «οξύνει την ένταση και ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλοκές» στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    «Αυτό που επείγει τώρα είναι να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη και όχι να βαθύνουν οι διαιρέσεις. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί του πεδίου. Η πλήρης συμμόρφωση με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ παραμένει ζωτικής σημασία», αναφέρεται.

    Νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί ότι η Κύπρος διακίνησε non paper το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις Βρυξέλλες σχετικά με την Αμμόχωστο.

    Η Λευκωσία προειδοποιούσε στο έγγραφο ότι αν η Τουρκία επιχειρήσει το άνοιγμα της πόλης, που παραμένει έρημη από την τουρκική εισβολή το 1974, αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

    Παντελώς ανέφικτος ο στόχος συμφωνίας για το Κυπριακό, αν…

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, το κυπριακό non paper αναφέρει ότι «αν επιτραπεί στην Τουρκία να προχωρήσει με τα σχέδιά της για τα Βαρώσια, αυτό θα δημιουργούσε ένα τετελεσμένο [fait accompli] που θα καθιστούσε το στόχο της επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παντελώς ανέφικτο».

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η προσπάθεια να προληφθεί μία τέτοια εξέλιξη εξηγεί την επιμονή Αθήνας και Λευκωσίας να συμπεριληφθούν αναφορές στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν τα Βαρώσια στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, καθίσταται ακόμα πιο αβέβαιος ο ορισμός ημερομηνίας επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, ο οποίος παραμένει στον “αέρα” από τις 22 Σεπτεμβρίου.

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή