Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει τις προθέσεις της Γερμανίας για το χρέος και την εποπτεία

 

Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτειψότι η  Γερμανία προωθεί αυξημένη εποπτεία, την υπό όρους (conditionality) ελάφρυνση του χρέους, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να παραμείνει η Ελλάδα στους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους της ετησίως, θέλει σφιχτή εποπτεία, τακτική παρακολούθηση και μηχανισμό εγκρίσεων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εμπλέκει και τα εθνικά κοινοβούλια των δανειστών.

Θέλει επίσης να παραχωρήσει μία «υπερδόση» δανεισμού  στην Ελλάδα για να εξαγοράσει μόνη της μέρος ή ολόκληρα τα δάνεια του ΔΝΤ. Και αυτό να θεωρηθεί ως ελάφρυνση χρέους, ενώ για τα δάνεια του EFSF προτείνει επιμήκυνση μόνο 3 έτη.

Εμπιστευτικό υπόμνημα

Αυτά προκύπτουν από εμπιστευτικό υπόμνημα τεσσάρων σελίδων, που έχει στην κατοχή του και δημοσιεύει σήμερα το euro2day.gr (ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπομνήματος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το Βερολίνο θέλει να επικρατήσει σε όλες τις αποφάσεις, να μην δώσει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, να «δέσει» τη χώρα μας σε σφικτή επιτήρηση και να χρησιμοποιήσει το όνομα του ΔΝΤ μόνο ως… σφραγίδα ώστε να μην μπορεί να εκδίδει από μόνο του εκθέσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Πληροφορίες που καίνε

Σύμφωνα με το «υπόμνημα- φωτιά» (Σ.Σ. του οποίου όμως η πηγή δεν κατονομάζεται), Γαλλία, Κομισιόν, Ιταλία, Ισπανία, καθώς και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, συμφωνούν για μια σειρά από εμπροσθοβαρή και μεσοπρόθεσμα μέτρα με επιμηκύνσεις που να ξεπερνούν τα 7 έτη για τα δάνεια του EFSF, καθώς και σε κίνητρα ανά έτος, μέσω της αποδέσμευσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) για να παραμένει η Αθήνα πιστή στις δεσμεύσεις της.

Το γερμανικό μπλόκο

Όλα όμως τα μπλοκάρει η Γερμανία και η Αγγελα Μέρκελ, η οποία φέρεται να είπε σε κλειστή συνάντηση στον Καναδά, στο περιθώριο των G7, ότι η βάση του κόμματος της δεν δίνει περιθώρια ελιγμών και ελαστικότητας.

Κατά τους κκ Μακρόν και Γιούνκερ, η κ. Μερκελ χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιεί αυτή την στρατηγική όχι μόνο για να περάσει στην σκληρή γραμμή στη χώρα μας, αλλά και για να διασφαλίσει τις θέσεις της αναφορικά με την εμβάθυνση της ευρωζώνης και βεβαίως την κάλυψη κρίσιμων κενών θέσεων σε αυτή που θα ανοίξουν μαζικά το 2019.

Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά…

Τα έγγραφα είναι αποκαλυπτικά ως προς την διαμάχη που έχει ξεσπάσει με το Βερολίνο. «Ο πρόεδρος του Εurogroup, οι θεσμοί και η πλειονότητα των χωρών μελών (συμπεριλαμβανομένων και της Γαλλίας, της Ιταλία και της Ισπανίας) είναι ευθυγραμμισμένες στα κύρια στοιχεία της τελικής συμφωνίας για το χρέος».

Οι διαφορές παραμένουν, όμως, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το σύστημα ρυθμίσεων για το χρέος, μετά τον Αύγουστο σε σχέση με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το μηχανισμό εποπτείας.

–   Η Γερμανία, από την μία, διατηρεί ακραία γραμμή για την ελάφρυνση του χρέους και την ίδια στιγμή, παρά τις διαφορές, επιμένει στην πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ».

–   Το ΔΝΤ, από την άλλη, επιμένει σε μεγάλης κλίμακας μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει κάνει σημαντικά βήματα συμβιβασμού τις τελευταίες εβδομάδες για να γεφυρώσει τις διαφορές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τόσο για στο χρέος όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του.

Τι λέει αξιωματούχος της ΕΕ

Υπουργός οικονομικών του Eurogroup επιβεβαιώνει στο Euro2day.gr τα όσα λένε τα εμπιστευτικά έγγραφα και συμπληρώνει ότι «μόνο το Βερολίνο ξέρει πραγματικά τι θα γίνει με τις αποφάσεις αφού η επικράτηση της Γερμανίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής».

«Οι προτάσεις και οι ενστάσεις της Γερμανίας είναι απαράδεκτες και μπορώ να τις δικαιολογήσω στο πλαίσιο του παιχνιδιού της γάτας με το με το ΔΝΤ», τονίζει και συμπληρώνει ότι κατά την άποψη του, η απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Τεχνικός σύμβουλος το ΔΝΤ

«Μπορεί να προετοιμαζόμαστε όλοι για συμμετοχή του ΔΝΤ μόνο ως «τεχνικού συμβούλου» στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας, όμως την τελική απόφαση θα πάρουν Λαγκάρντ και Μέρκελ. Τα πάντα ανατρέπονται σε λίγες ώρες».

Όσο για τις αυξημένες προσδοκίες που καλλιεργούνται για το Εurogroup της 21ης Ιουνίου, ο αξιωματούχος αναφέρει ότι τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά και ότι κάποιου είδους προσύμφωνο μπορεί να υπάρξει στην χειρότερη των περιπτώσεων, καθώς το Βερολίνο θέλει συμφωνία «για όλα μαζί».

«Το ιδεατό είναι να υπάρχει συμφωνία σε όλα και μια επικύρωση από τους αρχηγούς κρατών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στις 27».

Πού το πάει το Βερολίνο

Διπλωματικές πηγές από τη Γερμανία, δήλωσαν στο Euro2day.gr ότι η κομματική μηχανή της κυρίας Μέρκελ δεν θα αφήσει τίποτα που να μην αποσαφηνιστεί. Εάν το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω στον αυτόματο μηχανισμό και στις επιμηκύνσεις, τότε η Γερμανία θα δηλώσει πρόθεση να συνεχίσει η Ευρωζώνη μόνη της, με την συμβολή του Ταμείου στην επιτήρηση χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα να κάνει δικές του εκθέσεις. Θα πρέπει δηλαδή το ΔΝΤ να

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ EURO2DAY.GR

Καμία δημοσίευση για προβολή