“Απόβαση” κορυφαίων Ευρωπαίων στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναδίπλωση Ερντογάν. Στέλνει αντιπροσωπεία υπό τον φόβο περαιτέρω απομόνωσης

“Απόβαση” κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αναμένεται την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κάτι που επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην περιοχή.

Αναδίπλωση από την Τουρκία 

Η είδηση της έλευσης του Γερμανού Καγκελάριου και πιθανότατα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έπεσε “ως κεραυνός” στην Τουρκία, η οποία σε μία περίοδο απίστευτης κλιμάκωσης της επιθετικότητας προς την Ελλάδα, κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε μία ηχηρή απουσία, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ήδη τραυματισμένη εικόνα της και στην συμμετοχή της στη Σύνοδο.

Ο ορατός κίνδυνος περαιτέρω απομόνωσής της την οδήγησε σε μερική αναδίπλωση και στην απόφαση να εκπροσωπηθεί η χώρα από αντιπροσωπεία υπό  τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί.

Kαι αυτό, όταν μερικές μέρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε  διαμηνύσει προς στελέχη και υπουργούς του ότι σταματούν όλα τα «κανάλια» διμερούς διαλόγου, μεταξύ των οποίων και η συνάντηση των υφυπουργών Φραγκογιάννη-Ονάλ που θα εστιαζόταν στη λεγόμενη» θετική ατζέντα».

Αμηχανία και νευρικότητα στην Άγκυρα 

Ενδεικτικό της αμηχανίας και της νευρικότητας είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου για την άφιξη της τουρκικής αντιπροσωπείας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κι ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη για το δείπνο των ηγετών ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ άκρως πιθανό είναι να έρθει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καϊμακτσί, είναι ένας εκ των Τούρκων αξιωματούχων που τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα επιτέθηκαν με ένταση στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία έχει δείξει εξαιρετικά μεγάλη υπομονή και, αν συνεχιστεί το ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω Κύπρου, «θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μεγάλη κρίση».

Πέρσι, η Σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια, με διοργανώτρια χώρα την Τουρκία και η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών από  τον Κώστα Φραγκογιάννη

Η Σύνοδος 

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραθέσει γεύμα σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ο κ. Εντι Ράμα της Αλβανίας, ο κ. Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μίλο Τζουγκάνοβιτς του Μαυροβουνίου και η κυρία Βιόσα Οσμάνι του Κοσόβου, ενώ εκκρεμούν ακόμα επιβεβαιώσεις.

Το βράδυ, βεβαίως, θα υπάρξει επίσημο δείπνο, όπου θα δώσουν το «παρών» ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ στη Θεσσαλονίκη έως τώρα έχουν προγραμματίσει να παρευρεθούν ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα, η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου, που υπέγραψε την αίτηση της χώρας της για ένταξη στην Ε.Ε., ενώ θα έρθουν και οι τρεις ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Καμία δημοσίευση για προβολή