Άρχισαν τα ανατολίτικα παζάρια από την Άγκυρα, εν μέσω απειλών: “Ελάτε να μοιράσουμε δίκαια το Αιγαίο”!

Ενώ η ρητορική της απειλής κλιμακώνονται στην Άγκυρα, την ίδια στιγμή εμφανίζονται και τα ανατολίτικα παζάρια:

Τη στιγμή που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλητικός , επιχειρούσε διαστρέβλωση της ιστορίας και ωμό αναθεωρητισμό, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακαρ εμφανιζόταν πρόθυμος για διάλογο με την Ελλάδα, μπαίνοντας ευθέως στο… “ψητό”: “Ελάτε να μοιράσουμε το Αιγαίο, δίκαια”!

«Μάταιη η προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας»

«Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα.Εμείς λέμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικό τρόπο, στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και ως δυο πολιτισμένες χώρες να έχουμε συνομιλίες και διάλογο. Ο (σ.σ. Έλληνας) ομόλογός μου, αύριο εάν πει “έρχομαι”, είναι καλοδεχούμενος. Αύριο να με καλέσει είμαι έτοιμος να πάω αμέσως. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον διάλογο», δήλωσε ο  Ακάρ, αποκηρύσσοντας ωστόσο την ίδια ώρα ως «μάταιη» την προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας και ως «κάλπικες» τις ελληνικές συμμαχίες.

«Κάθε φορά υπενθυμίζουμε στους συνομιλητές μας ότι η Τουρκία είναι ένας δυνατός έμπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος», συνέχισε ο κ. Ακάρ, «και με αυτήν την έννοια, ο διάλογος θα έχει όφελος προς όλες τις πλευρές, και η δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου είναι σημαντική και επωφελής για την Τουρκία και την Ελλάδα». 

Το μανιφέστο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Και αυτά όταν την ίδια ώρα ο Τούρκος Υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρούσε διαστρέβλωση της ιστορίας και ωμό αναθεωρητισμό. Στο “μανιφέστο” που παρουσίασε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet,ισχυρίστηκε:
  • Δεν υπήρξαμε ποτέ η πλευρά που ξεκίνησε παρενοχλήσεις και παραβιάσεις.
  • Στην Ελλάδα όταν ξυπνούν το πρωί κάποια στελέχη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας αρχίζουν την αναζήτηση ‘Τι να κάνω; τι να πω κατά της Τουρκίας’.
  • Τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς δεν μπορεί να εξοπλίζονται, με βάση τα άρθρα 12 και 14 της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και με βάση τη συνθήκη των Παρισίων.
  • Δεν υπάρχει το φαινόμενο των 6 μιλίων χωρικών υδάτων και 10 μιλίων εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο, αλλά η Ελλάδα τα εφαρμόζει έτσι.
  • Η Ελλάδα προσπαθεί να αγνοήσει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Λέει στους εκεί ‘Τούρκους’ ότι ‘Δεν είστε Τούρκοι’. Είναι μήπως Ιάπωνες;
  • Στην πραγματικότητα, εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε τον διάλογο.

 Μητσοτάκης: Δεν μπαίνω σε ανταγωνισμό δηλώσεων

Απαντώντας χθες σε ερώτηση για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε αφενός τους λόγους εσωτερικής πολιτικής που τις προκαλούν και αφετέρου την άρνησή του να μπει σε ανταγωνισμό δηλώσεων. Ανέφερε συγκεκριμένα:

  • Αν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια, νομίζω ότι δεν θα έκανα άλλη δουλειά.
  • Έχω πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων. Οι θέσεις της Ελλάδος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες. Έχουν διατυπωθεί πολλές φορές και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό.
  • Προτιμώ να συζητώ για τα ζητήματα τα οποία αφορούν περισσότερο την ελληνική οικονομία, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδος μας.
  • Να σας πω και κάτι ακόμα: Αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή