Άρχισαν τα όργανα στην ΕΕ: Μετωπική Λέτα-Βεστάγκερ για τις τηλεπικοινωνίες

Άρχισαν τα όργανα στην ΕΕ: Μετωπική Λέτα-Βεστάγκερ για τις τηλεπικοινωνίες

Μπορεί κανείς να φανταστεί την ΕΕ χωρίς διαφωνίες, συγκρούσεις και καθυστερήσεις, ακόμα κι όταν ο χρόνος κυριολεκτικά… μετρά ανάποδα; Ναι, ούτε κι εμείς. Ορίστε και οι αποδείξεις: πριν καν στεγνώσει το μελάνι της έκθεσης Λέτα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, η Επίτροπος ανταγωνισμού και τεχνολογιών της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ… έβαλε τις φωνές, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες συγχωνεύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη θα μειώσουν τον ανταγωνισμό και θα στρεβλώσουν την πολύτιμη ενιαία αγορά της Ενωσης. «Κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι οι πιο συγκεντρωμένες εθνικές αγορές οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. «Αντίθετα, θα οδηγούσε σε λιγότερο ανταγωνιστικές εθνικές αγορές και σε μια πιο κατακερματισμένη ενιαία αγορά».

Οι προτάσεις Λέτα

Τα σχόλιά της ακολουθούν την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα προς τους ηγέτες της ΕΕ, η οποία συνιστά την ενοποίηση των φορέων διαχείρισης τηλεπικοινωνιών ως τρόπο βελτίωσης των κινητών και σταθερών δικτύων της Ενωσης. Τα ευρήματα του Λέτα θεωρήθηκαν ώθηση για όσους φορείς και εταιρείες υποστήριζαν εδώ και χρόνια ότι ο τομέας είναι ώριμος για συγχωνεύσεις, ωστόσο η στάση της Βεστάγκερ βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες απόψεις.

Η έκθεση Λέτα —καθώς και τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι που τονίζουν την ανάγκη να δημιουργηθούν τηλεπικοινωνιακοί φορείς μεγάλης κλίμακας— έδωσε κάποια ελπίδα στους διαχειριστές ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της απέναντι στις συγχωνεύσεις, υπό τη νέα σύνθεση επιτρόπων που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα απαιτούνταν πλήρης αλλαγή ρότας από τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό της Κομισιόν, όπου σήμερα δίνει το πρόσταγμα η Βεστάγκερ.

Ενοποίηση θέλουν οι πάροχοι

Οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός εταιρειών στις εθνικές αγορές τηλεφωνίας, ωστόσο έχουν τεθεί υπό έλεγχο συμφωνίες που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε τρεις εταιρείες ανά χώρα. Ως αποτέλεσμα, γεννάται απογοήτευση για εταιρείες που επιδιώκουν να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους σε σειρά χωρών της ΕΕ ώστε να αποσβέσουν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και ασύρματο δίκτυο.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ασκούν πιέσεις εδώ και χρόνια για να υποστηρίξουν συγχωνεύσεις in-market. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι πάροχοι της Ευρώπης ανέβηκαν στη σκηνή του Mobile World Congress φέτος για να υποστηρίξουν ότι η ενοποίηση είναι το κλειδί για τη χρηματοδότηση των διακηρυγμένων πλην δαπανηρών αναβαθμίσεων δικτύου 5G και οπτικών ινών στη γηραιά ήπειρο. Ωστόσο, η «σιδηρά κυρία του ανταγωνισμού», γνωστή για τις τεράστιες «καμπάνες» που έχει «ρίξει σε κολοσσούς όπως η Google ή η Apple, δεν πτοείται…

Καμία δημοσίευση για προβολή