Αρνητικό ρεκόρ για την Τουρκική λίρα – Να κλείσει την αγορά ζητούν οι έμποροι από τον Ερντογάν

Γιατί η Τουρκία θα καταρρεύσει αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει μυαλά

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα ωθώντας την ακόμα πιο χαμηλά, και σε επίπεδα που είχε να δει από το ξέσπασμα της νομισματικής κρίσης του 2018.

Και αυτό συμβαίνει παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δέσμη μέτρων ύψους 100 δισ. Λιρών (14,4 δισ. Ευρώ) για να βοηθήσει την οικονομία να αντέξει τον αντίκτυπο του κοροναϊού.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου βρίσκεται σήμερα στις 6,53 λίρες ανά δολάριο, και αυτό παρά τη διεθνή υποχώρηση του δολαρίου που αμβλύνει τις κακές επιδόσεις της λίρας.

Παρά τις νέες παρεμβάσεις των τουρκικών αρχών, (φαίνονται ως σκαλοπάτια στα αριστερά του παρακάτω διαγράμματος) η πίεση των αγορών είναι συνεχής και ωθεί τη σχέση ισοτιμίας δολαρίου/λίρας ψηλότερα – και άρα την αξία του τουρκικού νομίσματος πιο χαμηλά.

Η ισοτιμία είναι πολύ κοντά στο επίπεδο που δε θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση των δανείων σε δολάρια του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον η Τουρκία έχει εξαντλήσει τους δημιουργικούς τρόπους ενίσχυσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα στις αγορές με πώληση δολαρίων

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας την Τετάρτη 18/3. Την ίδια ημέρα οι αρχές της χώρας ανέφεραν το δεύτερο θάνατο από κοροναϊό και τον υπερδιπλασιασμό των μολύνσεων. Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαιράκ είπε ότι τα μέτρα θα αμβλύνουν την ανησυχία για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα της αγοράς.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Ερντογάν περιλαμβάνουν το διπλασιασμό του μεγέθους του Ταμείου Εγγυοδοσίας της χώρας στα 50 δισεκατομμύρια λίρες, τριμηνιαία καθυστέρηση στις αποπληρωμές δανείων για επιχειρήσεις που υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας και εξάμηνη αναβολή του φόρου επί των πωλήσεων και των κοινωνικών ασφαλίσεων για βασικούς τομείς.

Οι φόροι στα αεροπορικά ταξίδια μειώθηκαν και καταργήθηκαν εξ ολοκλήρου για τη διαμονή στο ξενοδοχείο.

Ανήσυχος ο εμπορικός κόσμος της χώρας αναμένει οδηγίες από ένα καθεστώς που μοιάζει να βρίσκεται σε άρνηση της πραγματικότητας. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος υποεκτιμούσε το πρόβλημα και μοίραζε διαβεβαιώσεις ότι ο κοροναϊός αφορά άλλους, και δεν αποτελεί σοβαρή απειλή.

Ιδιοκτήτες σε εμπορικά κέντρα μπροστά στον κίνδυνο για την υγεία και στην πτώση του τζίρου τους κατά 70% την τελευταία εβδομάδα κλείνουν τα μαγαζιά τους αυτοβούλως, αλλά νιώθουν ανησυχία καθώς δεν υπήρξε σαφής κεντρική εντολή.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή