“Ασκήσεις ισορροπίας” από τη φον ντερ Λάιεν: Και αμυντική αυτονομία για την Ευρώπη, αλλά και μέσα στο ΝΑΤΟ

Φον ντερ Λάιεν: Και αμυντική αυτονομία, αλλά και στο ΝΑΤΟ για την Ευρώπη

Η προσπάθεια της Ευρώπης να καταστεί ισχυρότερος παίκτης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας δεν σημαίνει ότι το μπλοκ θα απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή κυριαρχία είναι απαραίτητη, αλλά η ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν θα είναι ποτέ εις βάρος των συμμάχων και των φίλων μας και δεν θα επηρεάσει ποτέ τη σημασία και την ανάγκη για το ΝΑΤΟ“, δήλωσε η Γερμανίδα πολιτικός και πρώην υπουργός Άμυνας στο ακροατήριο της συνόδου κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.

Ανησυχίες

Η ετοιμότητα, οι επενδύσεις και οι εταιρικές σχέσεις είναι οι τρεις προτεραιότητες που κινούνται προς τα εμπρός, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Η φον ντερ Λάιεν διεκδικεί επί του παρόντος μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατεβαίνει με μια πλατφόρμα που θέτει την άμυνα στο επίκεντρο, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Αλλά καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να αναλάβουν μεγαλύτερο, ηγετικό ρόλο στην άμυνα – προωθώντας για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική τον περασμένο μήνα – οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν για επικαλύψεις με τη στρατιωτική συμμαχία. Υπενθυμίζεται, δε, ότι πριν από όχι και πολλά χρόνια, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ ως “εγκεφαλικά νεκρό

Ισχυρή ΕΕ, ισχυρό ΝΑΤΟ

Καθώς ενισχύουμε τη δική μας ασφάλεια στον τομέα της άμυνας, θα ενισχύσουμε φυσικά τη βασική μας εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ: Μια πιο κυρίαρχη, καλύτερα χρηματοδοτούμενη ευρωπαϊκή άμυνα θα κάνει φυσικά μόνο ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ“, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, υιοθετώντας μια… ισορροπιστική ρητορική, προφανώς έχοντας το βλέμμα και προς την Ουάσινγκτον.

Κάνοντας έκκληση για “αφύπνιση της Ευρώπης σε θέματα ασφάλειας και άμυνας” μπροστά σε αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα που συνεργάζονται, προσπάθησε ωστόσο να καθησυχάσει και τις χώρες της ΕΕ που φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μειώσει ακόμα περισσότερο την εξουσία που έχουν τα κράτη-μέλη, “βάζοντας χέρι” και στον τομέα της άμυνας.

Κοινά εξοπλιστικά προγράμματα

Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής ότι πάντα τα κράτη-μέλη θα είναι υπεύθυνα για τα στρατεύματά τους“, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας τις πτυχές της στρατολόγησης, της εκπαίδευσης, του δόγματος και της ανάπτυξης. Η ΕΕ, ωστόσο, μπορεί να δράσει σε τομείς στους οποίους οι Βρυξέλλες έχουν αρμοδιότητα, δηλαδή την ενιαία αγορά, την καινοτομία, τη χρηματοδότηση και την εφαρμοσμένη έρευνα, είπε.

Ήδη, η ΕΕ συζητά για κοινώς χρηματοδοτούμενα εξοπλιστικά προγράμματα – η Ελλάδα και άλλες χώρες προτείνουν, μάλιστα, ευρω-ομόλογα για τη χρηματοδότησή τους -, ωστόσο όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πλεονασματικός Βορράς είναι πολύ επιφυλακτικός έναντι τέτοιων προτάσεων που προέρχονται από τον ελλειμματικό Νότο.

Καμία δημοσίευση για προβολή