Ασύμμετρη και στρεβλή η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Όλα τα στοιχεία 3μηνου και 12μηνου

Συνεχίζει την κερδοφόρο πορεία του στο Χρηματιστήριο ο Ιούνιος

Το καλό νέο θα μπορούσε να είναι ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Το ανησυχητικό όμως νέο είναι πως η συντελούμενη  ανάπτυξη στηρίζεται σε “πήλινα πόδια”. Και ως εκ τούτου χωρίς μακρόπνοη προοπτική.

Το στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται σε ετήσια βάση μια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2,3%. Σε δε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σημειώθηκε άνοδος κατά 0,8%.

Ανάπτυξη με μειωμένες επενδύσεις

Με μια δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά όμως, προκύπτει ότι η σημειούμενη ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από κάποιες στρεβλώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τους διθυραμβικούς τόνους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επενδύσεις καταρρέουν. Αυτές μειώθηκαν κατά 28,1% σε τριμηνιαία βάση (μειώθηκαν δηλαδή κατά 28,1% τα κεφάλαια που διατέθηκαν για ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) και κατά 10,4% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση δηλαδή με το πρώτο τρίμηνο του 2017).

Ανταγωνιστικότητα χωρίς αγοραστική δύναμη

Μια άλλη στρέβλωση παρατηρείται και στο εξωτερικό ισοζύγιο. Αυξάνονται οι εισαγωγές λόγω της ανταγωνιστικότητας που δίνουν στην ελληνική παραγωγή οι χαμηλοί μισθοί, όμως οι χαμηλοί αυτοί μισθοί σημαίνουν και λιγότερη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά. Έτσι, το καθαρό άθροισμα της αύξησης των εξαγωγών και του ποσού της μείωσης των εισαγωγών, αυξάνουν το ΑΕΠ. Αυτό λογιστικώς ισοδυναμεί με ανάπτυξη. Όμως, δεδομένου ότι οι παρενέργειες αυτής της λιτότητας είναι εντονότερες στην οικονομία (μικρότερη αποταμίευση, μικρότερη κατανάλωση κ.λπ.) είναι φανερό ότι η “ανάπτυξη” που εμφανίζεται δεν πατά σε στέρεες βάσεις.

Ειδικότερα, τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία δείχνουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο φετινό τρίμηνο παρουσίασε αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2017, ενώ σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία,το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2017.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Οι εξελίξεις στο τρίμηνο και στο δωδεκάμηνο

[more]

*  Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 28,1 % σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017.

* Αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,9%.

* Μείωση κατά 2,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,3%.

Οι εξελίξεις στο δωδεκάμηνο

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,4%.

* Αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.

* Μείωση κατά 2,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13%.

Με δυο λόγια

Αν δεν αλλάξει η “φιλοσοφία” της οικονομικής πολιτικής με λιγότερους φόρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και πραγματικά κίνητρα για επενδύσεις, η παρατηρούμενη ανάπτυξη δεν έχει καμία προοπτική επιβίωσης.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή