Αυτά είναι τα 4 “κλειδιά” ελάφρυνσης του χρέους που πρότεινε το πρωί το Euro Working Group

Τέσσερα “κλειδιά” για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους περιγράφει το Euro Working Group στο πόρισμα που συνέταξε μετά την σημερινή συνεδρίασή του. Αυτά είναι:

Η κατάργηση του “ενισχυμένου επιτοκίου”,

Η επιστροφή των κερδών των ANFAs και των SΜPs,

Παράταση περιόδου χάριτος,

Επιμήκυνση λήξεων.

Η συνεδρίαση αυτή απετέλεσε το πρελούδιο της σπογευματινής σύγκλησης της ομάδας υπουργών Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ και είχε αντικείμενο τα τεχνικά συμπεράσματα και γνωμοδοτήσεις προς τα μέλη του Eurogroup.

Υψηλά πλεονάσματα ως το 2060

Το κείμενο του Euro Working Group, ναι μεν χαιρετίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίζει να σχηματίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στην πενταετία που διανύουμε, δηλαδή έως το 2022, όμως προβλέπει υψηλά πλεονάσματα για τις επόμενες 4 δεκαετίες.

Οι τεχνοκράτες του Euro Working Group επισημαίνουν ότι η ανάλυση της Ε.Ε. για την ασφαλή διαχείριση του ελληνικού χρέους ισοδυναμεί με πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα αποφασίσει το σημερινό Eurogroup (2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023 – 2060).

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρετήσης του χρέους πρέπει να παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% από κει και πέρα, ενώ θα διασφαλίζεται ότι το χρέος θα παραμένει σε ασφαλή  τροχιά μείωσης.

Εμπροσθοβαρή μέτρα

Αυτή η απαίτηση, σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα θα,περιέχονται τα εξής εμπροσθοβαρή μέτρα:

Την κατάργηση του ενισχυμένου επιτοκίου (“step up”) που έχει συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος μέσω του EFSF.

Tην χρήση των κερδών του 2014 από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (τα λεγόμενα ANFAs και SMPs) από τον λογαριασμό του ESM και την συνέχιση της επιστροφής των ANFAs και SMPs του 2017. Αυτά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, από τον τρέχοντα μήνα έως τον Ιούνιο του 2022 μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Πρόσθετη παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (θα αποφασίσει το eurogroup αν αυτή θα είναι κατά 10 χρόνια) και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά (την διάρκεια θα την συζητήσει το Eurogroup, υπολογίζεται μεταξύ 10 και 15 ετών).

[more]

Στη βάση μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς στο τέλος του 2032, το Eurogroup θα αποφασίσει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης προκειμένου να διασφαλισθεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Προϋπόθεση είναι να τηρείται το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μακροπρόθεσμα, το Eurogroup υπενθυμίζει την συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα μηχανισμόο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου.

Όποτε ενεργοποιείται από το Eurogroup, θα περιέχει μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF, στο βαθμό του είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μεταμνημονιακή επιτήρηση

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με το πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα θα εξασφαλίζεται από ένα ισχυρό πεταμνημονιακό πλαίσιο στήριξης

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή