Αυτά είναι τα ελληνικά προϊόντα στην χρυσή λίστα της Κίνας

Κρασί από τη Σάμο, ελαιόλαδο από την Κρήτη, ελιές Καλαμάτας, μαστίχα Χίου, φέτα και ούζο: αυτά είναι τα έξι ελληνικά προϊόντα που θα εισάγονται στην αγορά της Κίνας με προστασία γεωγραφικής προέλευσης, αποκτώντας έτσι στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

Τα προϊόντα βρίσκονται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις 100 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατεύονται στην Κίνα και είναι συγκεκριμένα:

  • Σάμος : κρασιά
  • Σητεία Λασιθίου Κρήτης: ελαιόλαδο και έλαια
  • Ελιά Καλαμάτας (καρπός και επεξεργασμένα προϊόντα)
  • Μαστίχα Χίου
  • Φέτα
  • Ούζο

Η συμφωνία Ε.Ε.- Κίνας χαρακτηρίζεται «ιστορική» και οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ότι θα αποφέρει τεράστια οφέλη στους Ευρωπαίους παραγωγούς, κυρίως σε αυτούς που μπήκαν στην «χρυσή λίστα».

«Έρχονται και άλλα προϊόντα»

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισαν στο economico ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη των ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας δεν σταματάει εδώ.

Ήδη βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου ένας νέος κατάλογος 175 προϊόντων, εκ των οποίων αρκετά ελληνικά.

«Οι Κινέζοι διάλεξαν προϊόντα που ταιριάζουν στο διατροφικό τους προφίλ με βασικό μέλημα όχι την ποσότητα που παράγεται αλλά την ποιότητα. Δεν τους ενδιαφέρουν τα εμπορικά σήματα όπως γίνεται στις ΗΠΑ, αλλά να διασφαλιστεί ότι το προϊόν που θα έρθει στο τραπέζι τους θα έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά της τοπικής παραγωγής».

«Δικαίωση»

Για δικαίωση προσπαθειών σχεδόν δέκα ετών έκανε λόγο στο economico ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας Μανώλης Μαυροματάκης.

Όπως μας αποκάλυψε, το 2010 η Ένωση ειδοποιήθηκε από τις κινεζικές αρχές ότι εταιρεία της Κίνας προσπαθεί να κατοχυρώσει το σήμα της Ένωσης για να πουλάει ελαιόλαδο άγνωστης προέλευσης ως «ελαιόλαδο Σητείας Κρήτης».

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών για να σταματήσει η πλαστογράφηση.

Έκτοτε ξεκίνησε ένας πολυετής αγώνας κατοχύρωσης του σήματος στις διεθνείς αγορές, αγώνας που ευοδώθηκε τώρα, με την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.- Κίνας.

«Για εμάς είναι μία τιμητική διάκριση» είπε στο economico ο Μ. Μαυροματάκης «θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της ποιότητας των προϊόντων μας και στην οικονομική στήριξη των 8.000 παραγωγών μας»

Καμία δημοσίευση για προβολή