Αυθεντική τάρτα Στρασβούργου, του Γιάννη Παργινού

    Η tarte flambée, (στα γαλλικά), ή (flammekueche), στα αλσατικά – γερμανικά…, είναι τυπικό φαγητό Αλσατών αγροτών. Σε παλαιότερες εποχές, οι χωριάτισσες της Αλσατίας όταν ζύμωναν το ψωμί τους…, δοκίμαζαν την θερμότητα του φούρνου…, παίρνοντας ένα κομμάτι ζυμάρι από την σκάφη…, του έβαζαν κι ένα κομμάτι τυρί επάνω…, και το έβαζαν στο πέτρινο δάπεδο του φούρνου…

    Όπως ήταν φυσικό, το ζυμάρι αυτό έπιανε φωτιά στο επάνω μέρος, ( γι αυτό λέγεται και φλαμπέ), ψηνόταν και φούσκωνε ενώ ήταν καψαλισμένο στις γωνίες του… Αυτή ήταν η αρχική μορφή της Τάρτ φλαμπέ με την υπέροχη γεύση που προσέθετε ένα από τα πεντανόστιμα και παραδοσιακά γαλλικά τυριά ….. Οι Κερκυραίοι θα θυμούνται στα χωριά τους την «προπύρα» = «ψημένο σε προπυρωμένο φούρνο» … ή την λεφτή…!!! Οι νόνες μας έκαναν την δική τους Τάρτ όπως ακριβώς οι νοικοκυρές της Αλσατίας….

    Με την πάροδο του χρόνου, η αρχική μορφή της τάρτ φλαμπέ εξελίχθηκε και πήρε την σημερινή της μορφή…

    Διαβάστε τη συνταγή ΕΔΩ : https://tastyday.gr/aythentikh-tarta-strasboyrgoy/

    Καμία δημοσίευση για προβολή