B-21: Σε… πολυεργαλείο θέλουν να μετατρέψουν οι ΗΠΑ το νέο stealth βομβαρδιστικό τους, δίνοντάς του πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά

Έρχεται το 2023 ο «Επιδρομέας»: Το νέο βομβαρδιστικό των ΗΠΑ

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, το economico.gr έγραψε για την ευφορία που προκαλεί στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ η εξέλιξη του προγράμματος ανάπτυξης του νέου stealth στρατηγικού βομβαρδιστικού, του Β-21 Raider, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού.

Ικανότητες αέρος-αέρος

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το πρώτο βομβαρδιστικό αεροσκάφος που θα παρουσιαστεί μετά από μια 30ετία, ετοιμάζουν μια σειρά από… εκπλήξεις που θα συνοδεύουν το φουτουριστικό σκάφος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Β-21 δεν θα είναι ένα απλό βομβαρδιστικό, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ακόμα και σε… αερομαχίες.

Όπως αναφέρει το National Interest, υψηλόβαθμο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εκτίμησε ότι το βομβαρδιστικό θα αποκτήσει ικανότητες αέρος-αέρος, κάτι που θα του επιτρέπει, όχι απλά να χτυπάει στόχους, αλλά και να μπορεί να δίνει μάχες στον αέρα, προκειμένου να τους προσεγγίζει, μια δυνατότητα που μπορεί να αλλάξει πολλά δεδομένα όσον αφορά στην εναέρια κυριαρχία.

Μια ιδέα από παλιά

Αν το Β-21 έχει την δυνατότητα αυτή, τότε, για παράδειγμα, η Αεροπορία θα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα αεροσκάφη συνοδείας που πάντα πετούν μπροστά ή και μαζί με τα βομβαρδιστικά, απελευθερώνοντας πόρους και επιτρέποντας στα μαχητικά αεροσκάφη να αποκτούν πιο σύνθετους και ευέλικτους ρόλους κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ή μιας σύρραξης.

Η ιδέα των πιο «αυτόνομων» βομβαρδιστικών δεν είναι καινούργια: ήδη οι ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 είχαν σχεδιάσει το A-12 Avenger II, ένα μεσαίο βομβαρδιστικό με stealth ιδιότητες, το οποίο θα πετούσε από αεροπλανοφόρα και, εκτός από τις βόμβες, θα μετέφερε και δύο πυραύλους αέρος-αέρος για την προστασία του, ωστόσο, το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε το 1991.

Το άδοξο τέλος του Α-12

Οι λόγοι του άδοξου τέλους του Α-12 ήταν πολλοί: υψηλό κόστος, δυσκολίες στην κατασκευή, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ και η ανάγκη για μεταφορά πόρων στις επιχειρήσεις, όλα συνέβαλαν στο να μπει το όλο πρόγραμμα αρχικά στον πάγο και στη συνέχεια να ακυρωθεί από τον τότε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, τον Ντικ Τσένι.

Αν τελικά αποδειχθεί ότι το Β-21 έχει τις δυνατότητες αυτές που οι πληροφορίες αναφέρουν (το σχέδιο είναι άκρως απόρρητο και αναμένεται να παραμείνει έτσι μέχρι το βομβαρδιστικό να είναι απολύτως έτοιμο για δράση), τότε μια ιδέα από το 1990 ενδεχομένως να βρει την υλοποίησή της μετά από τριάντα χρόνια, αλλάζοντας το υπόδειγμα σχετικά με το τι είναι και πώς δρα ένα βομβαρδιστικό.

Καμία δημοσίευση για προβολή