Μπαχτσίσι 6 δις δολάρια από τον Ερντογάν στον Μπάιντεν για να τον… συναντήσει. Το κόλπο της αγοράς των αμερικανικών F16 και οι S 400

Ο Λευκός Οίκος μειώνει τη σημασία της συνάντησης του Μπάιντεν με τον Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αγοράσει χρόνο, πολιτικό χώρο στην Ουάσιγκτον αλλά και περιθώρια διαχείρισης της κρίσης των S-400 προσφέροντας στις ΗΠΑ και στον Τζο Μπάιντεν 6 δις δολάρια.

Η Τουρκια ζήτησε επίσημα την αγορά 40 αμερικανικών F16

Στο ποσό αυτό υπολογίζεται το κόστος των 40 αμερικανικών F16 που ζητά να αγοράσει η Τουρκία με επίσημο πλέον αίτημά της προς την Ουάσιγκτον.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Ερντογάν επιχειρεί με αυτή την κίνηση κατ΄αρχάς να υπερβεί το «ψυχρό τείχος» που έχει υψώσει απέναντί του η Ουάσιγκτον μετά την απόκτηση των ρωσικών S-400. Και στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την επερχόμενη παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής της G20 για να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν και να τον πείσει να πει το «ναι» στην αγορά των F16.

Bloomberg: Στα 6 δις δολάρια το κόστος της αγοράς

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Τουρκία έστειλε στις ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου επίσημο πλέον αίτημα για να αγοράσει 40 νέα αεροσκάφη F-16 Block 70 καθώς και 80 σετ από τη Lockheed Martin Corp. για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 μαχητικών της. Η αξία του deal μπορεί να φτάνει τα 6 δισ. δολάρια.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, στοχεύει να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν για να συζητήσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο των G20, με στόχο να “σπάσει” το εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής που έχει επιβληθεί εξαιτίας των S-400. Η συνάντηση των δυο ηγετών όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Ο Ερντογάν επιδιώκει ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας

Σε επιχειρησιακό και γεωστρατηγικό επίπεδο ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να στηρίξει την Αεροπορία της χώρας του αγοράζοντας χρόνο ώστε να μπορέσει η Αγκυρα να αναπτύξει το εγχώριο μαχητικό πέμπτης γενιάς, αλλά και να παίξει ένα ισχυρό “χαρτί” στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει μαχητικά αεροσκάφη συμβατά με τον αεροπορικό στόλο των ΝΑΤΟϊκών χωρών. Από αμερικανικής πλευράς, ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν προσεγγίστηκε για σχόλιο, το δε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρέπεμψε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Αγκάθι” οι S-400

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των S-400 αποτελεί το μεγάλο “αγκάθι” σε οποιαδήποτε σκέψη πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο. Χρησιμοποιώντας τα F-16, ένα λιγότερο εμβληματικό οπλικό σύστημα συγκριτικά με τα F-35, οι Τούρκοι ευελπιστούν να πετύχουν να αλλάξουν επί το ευνοϊκότερο τη στάση της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο και η τροφοδοσία με ανταλλακτικά του στόλου των μαχητικών F-16 της τουρκικής Αεροπορίας, αντιμετωπίζει προβλήματα. Το πρόβλημα όμως των Τούρκων είναι μεγάλο και ευελπιστούν να αγοράσουν χρόνο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας το 2030 καλύπτοντας τις αμυντικές τους ανάγκες.

Κομβικό ζήτημα όμως παραμένει ποιες υποχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν στους Αμερικανούς και αν αυτές θα πείσουν το Κογκρέσο για να ανάψει το πράσινο φως.

Καμία δημοσίευση για προβολή