Μπάιντεν σε Νετανιάχου: “Το παρατραβάς”! Μην μπείτε στη Ράφα χωρίς “αξιόπιστο” σχέδιο για τους αμάχους

Πως ο Μπάιντεν επιχειρεί να συγκρατήσει αντίδραση του Ισραήλ:

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε “oρθά κοφτά” στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην πυκνοκατοικημένη συνοριακή πόλη της Ράφα στη Γάζα χωρίς ένα “αξιόπιστο” σχέδιο για την προστασία των αμάχων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Πληροφορίες του ιστότοπου “The Times of Israel”, αναφέρουν ότι το τηλεφώνημα διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και ήταν η πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα ήταν “υπερβολική”.

Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, καθώς τόσο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι όσο και ένας αξιόπιστος δυτικός διπλωμάτης δήλωσαν ότι η Αίγυπτος απείλησε να αναστείλει την ειρηνευτική της συνθήκη με το Ισραήλ εάν αυτό στείλει στρατεύματα στη Ράφα. [Το Κάιρο φοβάται ότι οι μάχες θα μπορούσαν να επιβάλουν το κλείσιμο της κύριας οδού παροχής βοήθειας στην πολιορκημένη περιοχή].

Η απειλή να ανασταλεί η συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ

Η απειλή να ανασταλεί η συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ, ακρογωνιαίος λίθος της περιφερειακής σταθερότητας εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, ήρθε αφού ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η αποστολή στρατευμάτων στη Ράφα είναι απαραίτητη για να κερδηθεί ο τετράμηνος πόλεμος εναντίον της Χαμάς. Υποστήριξε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να διαθέτει τέσσερα τάγματα εκεί.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταφύγει στη Ράφα για να γλιτώσει από τις μάχες σε άλλες περιοχές, στοιβαγμένος σε εκτεταμένους καταυλισμούς με σκηνές και καταφύγια που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη κοντά στα σύνορα. Η Αίγυπτος φοβάται μια μαζική εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων, στους οποίους μπορεί να μην επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν.

Νετανιάχου: η επιχείρηση στη Ράφα θα προχωρήσει

Ο Νετανιάχου, σε αποσπάσματα συνέντευξης που δημοσιεύτηκαν το βράδυ του Σαββάτου, επέμεινε ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα προχωρήσει “παρέχοντας ασφαλή διέλευση στον άμαχο πληθυσμό, ώστε να μπορέσει να φύγει”.

Όταν πιέστηκε να πεί για το πού θα έπρεπε να πάει ο Παλαιστινιακός πληθυσμός, ο Νετανιάχου δήλωσε στη συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή: “Ξέρετε, υπάρχουν  οι περιοχές που έχουμε καθαρίσει βόρεια της Ράφα, υπάρχουν πολλές περιοχές εκεί. Αλλά, επεξεργαζόμαστε ένα λεπτομερές σχέδιο”.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Aqsa της Χαμάς αναφερόμενος σε ανώνυμο αξιωματούχο της Χαμάς μετέδωσε ότι οποιαδήποτε εισβολή στη Ράφα θα “ανατινάξει” τις συνομιλίες που διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα.

Στον αέρα η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

“Υπό τις παρούσες συνθήκες, εμείς… δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος  στην Ουάσινγκτον, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι “προϋπόθεση” για οποιαδήποτε επιχείρηση στη Ράφα θα είναι η μετακίνηση του πληθυσμού εκεί εκτός κινδύνου. “Έχουμε δηλώσει τις ανησυχίες μας για το πώς αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη και εφικτό”, δήλωσε ο αξιωματούχος, εμφανιζόμενος να μην αποκλείει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν μια ακόμη μαζική μετακίνηση των Παλαιστινίων στη Γάζα, αλλά επίσης παραδεχόμενος ότι η έγκριση της Ουάσινγκτον για μια τέτοια κίνηση θα είναι πιο δύσκολο να ληφθεί τώρα απ’ ό,τι ήταν σε προηγούμενα στάδια της σύγκρουσης.

“Έχετε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Ράφα και δεν έχουν πού να πάνε. Προφανώς θα πρέπει να μετακινηθούν και να συντηρηθούν και να υποστηριχθούν”, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η απελευθέρωση των ομήρων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης “τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς”, μαζί με την αύξηση της “διακίνησης και της συνέπειας” της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες της Γάζας.

Ο ανώτερος αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι το ένα τρίτο της συνομιλίας αφιερώθηκε στη συζήτηση μιας πιθανής συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο αφού ξεπεράστηκαν σημαντικά εμπόδια νωρίτερα και ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στην κάλυψη των υπόλοιπων κενών.

“Πραγματική πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματευτές που εργάζονται για μια σταδιακή συμφωνία-πλαίσιο σημείωσαν “πραγματική πρόοδο” τις τελευταίες εβδομάδες, αν και υπάρχουν ακόμη κάποια “σημαντικά” κενά που πρέπει να καλυφθούν, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: “Είναι σχεδόν έτοιμο”.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης τη θέση του Ισραήλ ότι μια συμφωνία θα είναι δυνατή μόνο εάν η Χαμάς βρίσκεται υπό πίεση – και ότι το ίδιο είχε γνωστοποιηθεί στην Αίγυπτο και το Κατάρ, οι οποίες ήταν οι κύριοι διαμεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις.”Δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους αν η Χαμάς δεν βρίσκεται υπό σημαντική πίεση… και το έχουμε καταστήσει σαφές αυτό στους Αιγύπτιους και τους Καταριανούς. Η πίεση [των IDF] στο έδαφος, ιδιαίτερα στο Χαν Γιουνίς, είναι πραγματική”, προσθέτει ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν “επιβεβαίωσε επίσης τον κοινό μας στόχο να δούμε τη Χαμάς να ηττάται και να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ και του λαού του” και “συζήτησε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς”.

Η ανθρωπιστική βοήθεια

Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, Ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε ότι ο Μπάιντεν ρώτησε τον Νετανιάχου για το αν περνούν φορτηγά από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, δεδομένων των εβδομάδων διαμαρτυριών στα σύνορα κατά της αποστολής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, ενώ οι όμηροι που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς παραμένουν στον θύλακα.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, σύμφωνα με  πληροφορίες. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι ο Μπάιντεν ενθάρρυνε επίσης τον Νετανιάχου να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνομιλίες με μεσολαβητές για μια πιθανή εκεχειρία. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς αναμένεται να φτάσει στην Αίγυπτο την Τρίτη, ενώ το Ισραήλ φέρεται να σχεδίαζε να στείλει διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet Ρόνεν Μπαρ.

Ο Νετανιάχου έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τα αιτήματα της Χαμάς -που περιλαμβάνουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα, ανοικοδόμηση του θύλακα και περίπου 1.500 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφάλων της τρομοκρατίας, σε αντάλλαγμα για τους υπόλοιπους ομήρους- “παραληρηματικά”.

Καμία δημοσίευση για προβολή