“Μπλόκο” σε κινεζικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με παραγγελία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για την “Εθνική Ασφάλεια”

Ρεπορτάζ του BBC

Η Κίνα καθιστά τη «μεγαλύτερη κρατική απειλή» για την οικονομική ασφάλεια της Βρετανίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν στο BBC.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση παρενέβη σε οκτώ απόπειρες εξαγοράς βρετανικών εταιρειών από Κινέζους αγοραστές πέρυσι λόγω φόβων για την εθνική ασφάλεια.

«Είμαι πολύ σαφής ότι δεν θέλω να αποσυνδεθούμε από την Κίνα, δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας», είπε.

«Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που είναι οι Κινέζοι».

Σύμφωνα με τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας και επενδύσεων του 2021, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να εμποδίζει ή να επιβάλλει διορθωτικά μέτρα σε επενδύσεις που θεωρείται ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Σε έκθεσή του, το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι είχε λάβει 866 ειδοποιήσεις σχετικά με πιθανές παραβιάσεις κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, σχετικά με τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια, τα προηγμένα υλικά και οι επικοινωνίες.

Από αυτές επέλεξε να «καλέσει» 65 για περαιτέρω αξιολόγηση – το 42% των οποίων αφορούσε αγοραστές που συνδέονται με την Κίνα, το 32% με το Ηνωμένο Βασίλειο και το 20% με τις ΗΠΑ.

Το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου ενέκρινε τις περισσότερες από αυτές τις συμφωνίες, αλλά εξέδωσε «τελικές εντολές» σε 15 περιπτώσεις, μπλοκάροντας ή επιβάλλοντας όρους στις συμφωνίες για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Ανέφερε ότι οκτώ από αυτές αφορούσαν αγοραστές που συνδέονται με την Κίνα, τέσσερις με το Ηνωμένο Βασίλειο και τρεις με τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς γιατί οι κινεζικές συμφωνίες ήταν πιο στοχοποιημένες, ο κ. Ντάουντεν δήλωσε: “Ο πρώτος [λόγος] είναι ότι η Κίνα είναι απλώς ένας πολύ μεγάλος επενδυτής, παγκοσμίως. Και το δεύτερο είναι, όπως καθορίσαμε στην ανασκόπηση της εθνικής μας ασφάλειας, ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κρατική απειλή για την οικονομική ασφάλεια.”

«Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τις κινεζικές συναλλαγές. Αλλά εξίσου, κοιτάζουμε σε όλους τους τομείς».

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν στοχοποιηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια εν μέσω ανησυχιών ότι το κινεζικό κράτος μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για σκοπούς κατασκοπείας.

Εξέχοντα παραδείγματα περιλαμβάνουν τον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei, ο οποίος απαγορεύτηκε το 2020 από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G του Ηνωμένου Βασιλείο.

Πέρυσι, η κινεζική εφαρμογή κοινωνικών μέσων TikTok απαγορεύτηκε σε κυβερνητικές συσκευές του Ηνωμένου Βασιλείου ως μέρος μιας αναθεώρησης ασφαλείας.

Στην έκθεση, ο κ. Dowden δήλωσε ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας και επενδύσεων προοριζόταν να είναι «ελαφρύς», παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, προστατεύοντας παράλληλα την εθνική ασφάλεια «σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο».

Είπε στο BBC ότι μπλοκάροντας ή επιβάλλοντας διορθωτικά μέτρα στις συμφωνίες, οι ξένοι επενδυτές θα έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να επενδύσουν στη Βρετανία «επειδή γνωρίζουν ότι είναι ασφαλής».

«Αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου αποσυνδεόμαστε εντελώς από μια οικονομία όπως αυτή της Κίνας, δεν είναι προς το εθνικό μας συμφέρον όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και την ευημερία», είπε.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτής της δέσμευσης. Και αυτό ακριβώς μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτού του είδους η νομοθεσία».

 

ΠΗΓΗ: BBC

Καμία δημοσίευση για προβολή