Bloomberg: ” Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με το κίνδυνο να μετατραπεί σε έρημο”

Καθώς η πυρόπληκτη Αθήνα προετοιμάζεται για θερμοκρασίες ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή εγκυμονεί κινδύνους ερημοποίησης για την ελληνική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής κατέστρεψαν σπίτια και ανάγκασαν κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια σε κοντινές παραλίες, σημειώνει το δημοσίευμα. Καθώς ο καύσωνας αυξάνεται, η ακραία ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από την Αθήνα ελαιώνες και πευκοδάση που χρειάζονται χρόνο για να αναζωογονηθούν.

“Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος, ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε άμεσα στην ερημοποίηση”, δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής φυσικών καταστροφών.

Η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, αυξάνει την ένταση και τη διάρκεια των καλοκαιρινών καυσώνων στο βόρειο ημισφαίριο, προκαλώντας ανησυχίες ότι περιοχές του πλανήτη μπορεί σύντομα να καταστούν ακατοίκητες. Ενώ η επέκταση του θερμού αέρα από τη Σαχάρα προς τα νότια προκαλούσε εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή για χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της ερήμου απειλεί τώρα την Ευρώπη.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης – συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας – που είναι ευάλωτες στην ερημοποίηση, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, γεγονότα που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, σημειώνει το Bloomberg. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να θερμαίνουν τον πλανήτη.

Ο αντίκτυπος είναι πιο ακραίος στη Μεσόγειο, μια περιοχή που θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, με τις βροχοπτώσεις να μειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και την άνοδο της θάλασσας να αυξάνει τα επίπεδα αλατιού στο έδαφός της, φαινόμενο που επιταχύνει την ερημοποίηση.

Δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ μια τρίτη έπληξε μια περιοχή 80 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, τονίζει το πρακτορείο.

“Το 2021, πυρκαγιές στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και στην Εύβοια ήρθαν έπειτα από ένα κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 2018 μια πυρκαγιά κοντά στην πρωτεύουσα άφησε πίσω της περισσότερους από 100 νεκρούς”, τονίζει ακόμη το Bloomberg.

Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπεται να φτάσουν τους 47 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Τετάρτη, ισοφαρίζοντας το ιστορικό υψηλό της χώρας που σημειώθηκε στην Αθήνα το 1977 και ενδεχομένως να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια.

Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρεται στο αίτημα της κυβέρνησης προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν περισσότερα αεροσκάφη και πυροσβέστες για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Μακροπρόθεσμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να ανακατανείμει πόρους για αναδάσωση και προληπτικά μέτρα στην Αττική, τονίζει το Bloomberg.

“Πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας υπόκειται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας για την ερημοποίηση. Ενώ η εντατική γεωργία είναι από τους κύριους συντελεστές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους”, σχολιάζει το πρακτορείο.

Βραχυπρόθεσμα, ο καθηγητής πανεπιστημίου Χατζημπίρος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την αντικατάσταση των πεύκων κοντά στις υπάρχουσες κατοικημένες γειτονιές με λιγότερο εύφλεκτες εναλλακτικές λύσεις. Πιο μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με αιολική και ηλιακή ενέργεια, πρόσθεσε.

“Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που συνδέονται με μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες”, δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Αυτό σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο θα έχουμε όλο και χειρότερα φαινόμενα μέχρι να βιώσουν ερημοποίηση περιοχές όπως η Αττική”.

 

 

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή