Bloomberg: Το νέο αραβικό σχέδιο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους – Τι προβλέπει

Ένα νέο ανανεωμένο σχέδιο προτείνει ομάδα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Ένα νέο ανανεωμένο σχέδιο προτείνει ομάδα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και προτρέπει τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να πείσουν το Ισραήλ να το δεχτεί.

Ενώ απομένει να ξεπεραστούν χιλιάδες εμπόδια, και όχι μόνο η αντίθεση του Ισραήλ, η συμμαχία Αιγύπτου, Ιορδανίας, Κατάρ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναζητά φόρμουλα ώστε μια πιθανή κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς να είναι μόνιμη ανοίγοντας το δρόμο για νέες συνομιλίες, είπαν Άραβες αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν αγκαλιάσει το ενιαίο αραβικό σχέδιο, αν και η Ουάσιγκτον κρατά τις αποστάσεις της, σημειώνεται. Οι ΗΠΑ εντάσσουν οποιαδήποτε συμφωνία για τους Παλαιστινίους στο πλαίσιο του στόχου τους να σφυρηλατηθούν διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, διευκολύνοντας την οικονομική ενσωμάτωση και την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους στη Μέση Ανατολή.

Η αραβική πρόταση κατατίθεται καθώς διαπραγματευτές από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προσπαθούν να συμφωνήσουν για μια προσωρινή παύση των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση μαχητών που υποστηρίζεται από το Ιράν. Το Ισραήλ θα ζητήσει επίσης βοήθεια από τα γειτονικά κράτη της Μέσης Ανατολής για την ανοικοδόμηση της Γάζας όταν τελειώσει η σύγκρουση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Νιρ Μπαρκάτ σε συνέντευξή του.

Το σχέδιο, που βασίζεται στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002, εκτιμάται ότι θα σκιαγραφήσει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τη συνορογραμμή που υπήρχε πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει απόσυρση των ισραηλινών εποικισμών από τη Δυτική Όχθη – ένα από τα δύο κύρια παλαιστινιακά εδάφη, παράλληλα με τη Γάζα – και μηχανισμούς για την εφαρμογή λύσης δύο κρατών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Τα αραβικά κράτη δεν θα εμπλακούν στην ανοικοδόμηση της Γάζας αν δεν υπάρξει δέσμευση από το Ισραήλ για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, συμπληρώνουν.

Η ομάδα υπό την ηγεσία του Ριάντ έχει απώτατο στόχο την αποδοχή της πρότασής της για την Παλαιστίνη, ωστόσο παραμένουν αγεφύρωτες προκλήσεις. Κυριότερη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει σταθερά και σε υψηλούς τόνους πως οποιαδήποτε διακοπή στην πολεμική επιχείρηση θα είναι μόνο προσωρινή, καθώς διακηρυγμένος σκοπός του είναι η πλήρης εξάρθρωση της Χαμάς.

Η ρεαλιστική εκδοχή του σχεδίου

Εν τω μεταξύ, Ουάσιγκτον και Ριάντ επιχειρούν να προωθήσουν μια -κατά την εκτίμησή τους- πιο ρεαλιστική εκδοχή του σχεδίου. Επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την προοπτική αναγνώρισης του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να αποσπάσουν παραχωρήσεις από το εβραϊκό κράτος, σύμφωνα με πηγή εξοικειωμένη με την αμερικανική σκέψη.

Η Σαουδική Αραβία βλέπει τους δύο δρόμους – το αραβικό σχέδιο και τις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον – ως συμπληρωματικούς, είπε από την πλευρά του πρόσωπο κοντά στην ηγεσία του βασιλείου. Το αραβικό σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί δημόσια τις επόμενες εβδομάδες, χρησιμεύοντας ως μοχλός για την επίτευξη των μέγιστων κερδών για τους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί «βιώσιμη ειρήνη μέσω της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ».

«Μια ολόκληρη γενιά» Αράβων «τώρα δεν πιστεύει στη βιωσιμότητα της ειρήνης με το Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια προ ημερών.

«Για να γίνει διαχείριση της μεγάλης οργής που έχει δημιουργηθεί απ’ αυτό τον πόλεμο θα χρειαζόταν κάτι μετασχηματιστικό», είπε. Πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα με στόχο τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, πρόσθεσε.

Στην ίδια διάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησαν ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 30.000 ανθρώπους στη Γάζα, τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου στη Γάζα.

Ο πόλεμος παρέχει «τεράστιες ποσότητες οξυγόνου» σε όσους δεν πιστεύουν στην αραβοεβραϊκή συνύπαρξη και σε όσους θέλουν να στρατολογήσουν νέους σε «εξτρεμιστικές ιδεολογίες και τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν. Η συνέχιση του πολέμου είναι «ζήτημα εθνικής ασφάλειας για μας στην περιοχή και όχι μόνο».

Διάσκεψη στις Βρυξέλλες

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χατζά Λαμπίμπ δήλωσε ότι «ολοένα και περισσότερες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενστερνίζονται το σχέδιο λύσης δύο κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες πιθανότατα θα φιλοξενήσουν διάσκεψη για την επεξεργασία του. «Χρειαζόμαστε πράξεις τώρα», είπε.

Η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι ένα «λογικό» τίμημα που πρέπει να πληρώσει το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ριάντ και ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ να πείσουν το εβραϊκό κράτος, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ρόμπερτ Σάτλοφ, εκτελεστικός διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον.

Αφού επισκέφθηκε τη Μέση Ανατολή, εκτίμησε ότι στα περισσότερα αραβικά κράτη δεν είναι κατανοητό πόσο άλλαξε το Ισραήλ η 7η Οκτωβρίου, όπου ο πληθυσμός έχει κυριαρχηθεί από ένα κύμα πατριωτισμού εν καιρώ πολέμου, τραυματισμένος από την επίθεση της Χαμάς.

«Για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών, ακόμη και η συζήτηση για τη λύση των δύο κρατών θεωρείται παράξενη, ή και ακατανόητη», είπε ο Σάτλοφ. Και αυτή είναι ακόμη μια ουσιώδης διαφορά.

Καμία δημοσίευση για προβολή