«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης τραπεζών για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων. 8 στους 10 επιχειρηματίες μένουν εκτός … “τραπεζικών κριτηρίων”. Λίγοι θα δουν φως από το Ταμείο Ανάκαμψης

επιχειρήσεις χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και το ύψος των επιτοκίων μπορεί να εξελιχθεί σε δύσκολο μπρα ντε φερ μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των διοικήσεων των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έχοντας προφανώς και το πράσινο φώς από το Μαξίμου, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πιέσεων προς το τραπεζικό σύστημα ώστε να ανοίξουν οι «κάνουλες» της χρηματοδότησης, που παραμένουν κλειστές εδώ και πολύ καιρό ακόμη και προς υγιείς επιχειρήσεις.

Τα μηνύματα Σταϊκούρα προς τις τράπεζες

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την περασμένη Τρίτη ο κ. Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη  σύγκλιση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με αντικείμενο τη ρευστότητα στην οικονομία.

Την επόμενη ημέρα ο κ. Σταϊκούρας απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής με το σχετικό αίτημα, στο οποίο  ζητεί να κληθούν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να γίνει ενημέρωση, συζήτηση και κατάθεση απόψεων και θέσεων επί του ζητήματος της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ζητεί, επίσης, να κληθούν να συμμετάσχουν, με σχετικές εισηγήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Η συνεδρίαση, ζητείται να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2022, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου

Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Ζαββού από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών, με αρμοδιότητα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όλες οι αρμοδιότητες πέρασαν στον κ. Σταϊκούρα. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε το αίτημα του κ. Σταϊκούρα να κρατήσει ο ίδιος  την αρμοδιότητα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πέρα από την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15,5% για κέρδη έως 1.000.000 ευρώ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται, αναμένεται να θεσπίσει και νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, που θα αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο έως 50.000.000 ευρώ ή 250 εργαζόμενους. Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τραπεζών επικαλούνται τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα της χορήγησης δανείων σε μικρομεσαίες με αυστηρότατα τραπεζικά κριτήρια. Μάλιστα διαρρέουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις 100 αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι 80 απορρίπτονται, διότι οι 60 είναι ζημιογόνες, οι 16 δεν έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια ενώ οι υπόλοιπες έχουν αρνητική εικόνα στα τραπεζικά καταστήματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πραγματική εικόνα πολλών επιχειρήσεων είναι χειρότερη από αυτή που εμφανίζεται και κάνουν λόγο για σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις με την εφορία, αποφεύγοντας να αναφερθούν σε χρέη, που ενδεχομένως έχουν ρυθμιστεί αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή.

Μόνον 20.000 επιχειρήσεις στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ταυτόχρονα οι τράπεζες εκτιμούν ότι λιγότερες από 20.000 επιχειρήσεις στη χώρα μας πληρούν ταυτόχρονα τα κριτήρια χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τα τραπεζικά κριτήρια. Από το σύνολο αυτό μόνο 2.000 μεγάλες επιχειρήσεις θεωρείται σίγουρο ότι θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιτείνουν ότι έχουν αντέξει με μεγάλο προσωπικό κόστος 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας. Μιλώντας με μικρομεσαίους επιχειρηματίες η μόνιμη επωδός είναι «ζητάμε να μας σεβαστούν. Δεν μπορούμε να ζητάμε μικρά σχετικά δάνεια, για κεφάλαια κίνησης και να μας ζητάνε να βάλουμε ενέχυρο τα σπίτια μας».

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν προτείνει η χρηματοδότηση να γίνει με εγγυήσεις του Δημοσίου και  προγράμματα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Για να υπάρξει όμως εγγύηση του Δημοσίου απαιτείται πρώτο να βρεθούν τα αντίστοιχα κονδύλια σε περίπτωση καταπτώσεων και παράλληλα να υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού αυτές οι εγγυήσεις μπορεί να θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή