Capital Economics: Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει. Λιγότερο εκτεθειμένη η Ελλάδα στις αυξήσεις επιτοκίων

Στις 108,4 μονάδες έκλεισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο από 104,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

Αρκετά ευνοϊκές «βλέπει» τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η Capital Economics. Μολονότι η οικονομική ανάπτυξη φρέναρε στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα συνεχίζει να ανακάμπτει και να υπεραποδίδει στον ρυθμό κίνησης του ΑΕΠ, αναφέρει.

Οπως εξηγεί ανάλυση της Capital Economics, η χώρα θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις στην πορεία της οικονομίας στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, επειδή βρίσκεται «σχετικά απομονωμένη» στο περιβάλλον της αύξησης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση οφείλεται στην πολύ μεγάλη άνοδο της κατανάλωσης και των επενδύσεων (1,8% και 8,5% αντίστοιχα), οδηγώντας την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ κοντά στο 6% το 2022.

Εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2023 θα προσεγγίσει το 0,8% και την επόμενη χρονιά θα ανέβει στο 1,7%. Για το 2025 εκτιμά ότι θα φτάσει στο 2,3%.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η απασχόληση, η οποία έχει ήδη ανακτήσει την πορεία της πριν από την πανδημία, θα συνεχίσει να επεκτείνεται φέτος. Ο τουρισμός ήταν ανθεκτικός παρά την υποτονική ανάπτυξη στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Και ο δείκτης PMI της μεταποίησης ανέκαμψε. Η ανάκαμψη, όπως τονίζει ο οίκος, βασίζεται σε μια ευρεία βελτίωση των συνθηκών των επιχειρήσεων, καθώς οι τράπεζες έχουν μειώσει, για παράδειγμα, τα NPEs. Ο χαμηλός δείκτης πίστωσης προς το ΑΕΠ αφήνει την Ελλάδα λιγότερο εκτεθειμένη από τις περισσότερες χώρες στην αύξηση των επιτοκίων, επισημαίνει η Capital Economics.

Ο δείκτης χρέους

Ο δείκτης χρέους θα υποχωρήσει στο 169% φέτος, στο 165% το 2024 και στο 162% το 2025 και τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα. Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές ως ποσοστό των κρατικών εσόδων. Επίσης η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογα όταν λειτουργήσει το εργαλείο TPI. Ο χαμηλός δείκτης πίστωσης προς το ΑΕΠ αφήνει την Ελλάδα λιγότερο εκτεθειμένη από τις περισσότερες χώρες στην αύξηση των επιτοκίων, επισημαίνει η Capital Economics.

Πιθανά σύννεφα βλέπει η Capital Economics στην περαιτέρω αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, κάτι που, όπως επισημαίνει, μπορεί να αντικατοπτρίζει το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή