Capital Economics: Τι σημαίνει για τις αγορές η επικείμενη μείωση των επιτοκίων

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες σταδιακά ομολογούν ότι το αργότερο στις αρχές του β’ εξαμήνου του 2024 θα αρχίσουν τη σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη μείωση των επιτοκίων, η εταιρεία Capital Economics επιχειρεί να εξηγήσει τη σημασία αυτών των κινήσεων όσον αφορά στις αγορές και τα χρηματιστήρια.

Κύκλος χαλάρωσης

Όπως σημειώνει σε έκθεσή της, τουλάχιστον έξι από τις κεντρικές τράπεζες της G10 έχουν εκδώσει αποφάσεις πολιτικής αυτή την εβδομάδα και το μοτίβο μεταξύ τους ήταν αδιαμφισβήτητο. Και οι έξι είχαν μια κάπως ήπια (dovish) ρητορική στις ανακοινώσεις τους – ακόμη και η επιθετική (hawkish) απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να τερματίσει τόσο το αρνητικό επιτόκιο πολιτικής όσο και τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης συνοδεύτηκε με αρκετή προσοχή και, το σημαντικότερο, ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών για μια πιο ουσιαστική αλλαγή.

Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων – την πρώτη μεταξύ των G10 από το 2020, σηματοδοτώντας την έναρξη αυτού που είναι πιθανό να γίνει σύντομα ένας κύκλος χαλάρωσης ευρείας βάσης. Βέβαια, η Επιτροπή Αγορών της Fed (FOMC) ενέκρινε ουσιαστικά την ανάκαμψη των προσδοκιών για τα επιτόκια από την αρχή του έτους. Όμως, σε αντίθεση με την προσέγγιση που είχε νωρίτερα στον κύκλο σύσφιξης, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υποβάθμισε τα πρόσφατα “θερμότερα” από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι ήταν “μία λακκούβα στον δρόμο” παρά μια σημαντική αιτία ανησυχίας.

Πτώση αποδόσεων ομολόγων

Η Capital Economics συμμερίζεται αυτήν την άποψη για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί λίγο περισσότερο από ό,τι προβλέπει τώρα η FOMC, και στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει να αναμένει ότι το επιτόκιο των Fed Funds θα μειωθεί περισσότερο από το προεξοφλητικό επιτόκιο στις χρηματαγορές. Με τη σειρά του, αυτό υποστηρίζει την άποψή της ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα υποχωρήσει ξανά στο 4% φέτος.

Παρομοίως, αναμένει περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να μειώνεται απότομα και η Τράπεζα της Αγγλίας χαλαρώνει την πολιτική – ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας στη ρυθμιζόμενη αγορά υπηρεσιών κοινής ωφέλειας του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει κάτω από 2% μέχρι τη μέση της χρονιάς. Όσον αφορά στην ΕΚΤ, η Capital Economics έχει εκτιμήσει πως θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια έξι μέρες πριν την Fed.

Ράλι μετοχών

Όσον αφορά τις αγορές μετοχών, έχουν λάβει τα αισιόδοξα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών ως “δικαιολογία” για να επεκτείνουν περαιτέρω το ράλι τους. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 2,5% περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας σε νέο υψηλό όλων των εποχών περίπου στις 5.250 μονάδες. Με αυτόν τον ρυθμό, η κάποτε υπεραισιόδοξη πρόβλεψη της Capital Economics για το τέλος του 2024 και τις 5.500 μονάδες, φαίνεται πιθανό να επιτευχθεί πολύ σύντομα, και ακόμη και η πρόβλεψή της για το τέλος του 2025 για τις 6.500 μονάδες μπορεί να επιτευχθεί αργότερα αυτό το έτος, εάν ο εντυπωσιακός ρυθμός με τον οποίο οι τιμές των μετοχών αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, συνεχιστεί.

Η Capital Economics ξεκαθαρίζει πως αυτή η άποψη βασίζεται κυρίως στην προσδοκία της ότι η αναδυόμενη φούσκα που επικεντρώνεται στις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης έχει πολλά περιθώρια ακόμη να τρέξει. Η χαλάρωση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών σίγουρα θα βοηθούσε στο – πολλές φούσκες του παρελθόντος συνδέονται με σχετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, ο Πάουελ δήλωσε ότι ήταν “σφιχτές” (μια απάντηση που προφανώς βασίζεται στο πού βρίσκονται τα πραγματικά επιτόκια σε όλη την καμπύλη). Όμως η άνοδος του χρηματιστηρίου και η συρρίκνωση των ασφαλίστρων κινδύνου λένε άλλα πράγματα.

Καμία δημοσίευση για προβολή