Χαμηλότερη θα είναι η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων από αυτή των ιταλικών εκτιμά η Capital Economics

Όπως σημειώνει η Capital Economics, η Ιταλία σύντομα θα έχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από την Ελλάδα. Μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής η Ιταλία και η Ελλάδα αποτέλεσαν τις εξαιρέσεις σε σχέση με τις γενικότερα ήπιες τάσεις που κυριάρχησαν στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου σημείωσε βουτιά ενώ η απόδοση του ιταλικού εκτοξεύθηκε. Το spread έχει πλέον μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της κρίσης στην ευρωζώνη, περίπου στις 40 μονάδες βάσεις.

Εν ολίγοις, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων αναμένεται να είναι χαμηλότερη από αυτή των ιταλικών αφού το ράλι στην ελληνική αγορά και η αβεβαιότητα στην ιταλική αναμένεται να δημιουργήσει αρνητικό spread (διαφορά) μεταξύ των δύο τίτλων.

Σύμφωνα με την Capital Economics, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρότερες σε σχέση με αυτές της Ιταλίας το 2019-2020, ενώ οι μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Η Capital Economics τονίζει επίσης ότι το ιταλικό χρέος πλέον είναι λιγότερο βιώσιμο από ότι αυτό της Ελλάδας ενώ ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλότερος στην Ιταλία.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει πτώση 2,4% την Παρασκευή και διαμορφώνεται κάτω από το 3% για πρώτη φορά ιστορικά, αγγίζοντας το 2,9%. Ακόμα πιο ισχυρή είναι η πτώση της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται στο 1,8% – σε νέο ιστορικό χαμηλό – με την πτώση να ξεπερνά το 4% από τα χθεσινά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι η αγορά ομολόγων έχει καταγράψει ισχυρό ράλι από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, καθώς οι επενδυτές καλωσορίζουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα (27-31 Μαΐου) η απόδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί κατά 30 μονάδες βάσεις.

Περισσότερα σε λέξεις

Το ισχυρό ράλι των ελληνικών ομολόγων τονίζεται ακόμη περισσότερο από τις ισχυρές πιέσεις στην ιταλική αγορά, όπου οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών τίτλων σημείωσαν άνοδο ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου ενισχύθηκε σε υψηλό 2 μηνών μετά τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ιταλίας ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο από αυτό που ανέφεραν οι προβλέψεις, εντός του 2019. Ανοδο 2,11% καταγράφει και η απόδοση του 10ετούς τίτλου που κινείται στο 2,734%.

Σύμφωνα με την Capital Economics το spread μεταξύ ελληνικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων θα υποχωρήσει κατά 65 μονάδες βάσης – έως και στις -25 μονάδες βάσης- έως το τέλος του 2019.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]