Χριστούγεννα όπως …Πάσχα. Πότε αναμένεται να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Όλο και πιο πίσω η άρση του lockdown

lockdown

Το  «θολό» τοπίο σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, προκαλεί εύλογη αβεβαιότητα  αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο άρσης του υφιστάμενου lockdowvn.

Αντιθέτως, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα φετινά Χριστούγεννα, θα θυμίζουν …Πάσχα.

Προβληματισμός από τα ευρήματα της Επιτροπής 

Τα ευρήματα της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων για την πορεία του κοροναϊού, που έφθασαν την Παρασκευή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενέτειναν τον προβληματισμό της κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί τα στοιχεία και ειδικότερα ο δείκτης Rt (αριθμός ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα) δείχνουν ανάσχεση της πανδημίας, αλλά όχι με τους ρυθμούς που ανέμενε κυβέρνηση, ειδικά καθώς η χώρα συμπληρώνει τρεις εβδομάδες υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής), το Rt προχθές εκκινείτο στο 0,68 στην Αττική, στο 0,85 στη Θεσσαλονίκη, στο 0,75 στη Βόρεια Ελλάδα και στο 0,84 στη Νότια Ελλάδα. Επίσης αυξητικές τάσεις καταγράφονταν στην Πάτρα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

Η πτωτική τάση των κρουσμάτων, αλλά με διατήρησή τους σε υψηλό επίπεδο, όπως λέγεται, δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο.

Στην Γερμανία, μάλιστα, όπου έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown καταγράφεται άνοδος.

Εκτιμάται βάσιμα πως μερίδα του πληθυσμού δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τα μέτρα προφύλαξης, ενώ συνεχίζεται η μετάδοση του ιού από τις νεότερες στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τουλάχιστον μίας εβδομάδας καθυστέρηση 

Σε κάθε περίπτωση με τα υφιστάμενα δεδομένα έχουν αναθεωρηθεί όλες οι προσεγγίσεις αναφορικά με τον χρόνο ομαλοποίησης της κατάστασης, με την χώρα ουσιαστικά να «τρέχει» με μια -τουλάχιστον- εβδομάδα καθυστέρηση.

Ετσι, πλέον αναμένεται ουσιαστική μείωση των νοσηλειών στις ΜΕΘ και των εισαγωγών στα νοσοκομεία από την μεθεπόμενη εβδομάδα και όχι άμεσα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει επιπτώσεις και στο χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα υλοποιηθεί.

Σχετικές ανακοινώσεις πρέπει να αναμένονται περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, όταν η επιδημιολογική εικόνα θα είναι σαφέστερη. Όμως, η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά προσεκτικά:

Όπως αναφέρουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης διαμηνύει συνεχώς ότι «προτεραιότητά του είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Επίσης, προστίθεται ότι δεν θα έχει νόημα μια «βιαστική» άρση των περιοριστικών μέτρων που θα επαναφέρει -ενδεχομένως ακόμη οξύτερο- το πρόβλημα τον Ιανουάριο.

Τί θα ανοίξει πρώτα 

Ετσι, το πιθανότερο είναι να ανακοινωθεί ότι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ όλα παραμένουν ανοικτά αναφορικά με την εστίαση.

Σε δύο φάσεις το lockdown; 

Επίσης, στο «τραπέζι» έχει πέσει και το σενάριο η σταδιακή άρση του lockdown να γίνει σε δύο φάσεις.

Δηλαδή να ξεκινήσει από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιφέρειες και να ακολουθήσουν -όταν το επιδημιολογικό φορτίο μειωθεί και εκεί- οι υπόλοιπες.

Οπως λέγεται, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν «κλειστοί» νομοί με καλή επιδημιολογική εικόνα, λόγω, για παράδειγμα, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, ειδικά αφού το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό θα παραμείνει σε ισχύ.

Στον αντίποδα, πάντως, προβάλλεται το επιχείρημα ότι η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε η επιστροφή στο καθεστώς των «πορτοκαλί» και «κόκκινων» περιοχών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Η στάση των πολιτών έναντι του εμβολίου

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη της πανδημίας, η κυβέρνηση ευλόγως έχει αρχίσει να προετοιμάζεται και για την «υποδοχή» του εμβολίου, ώστε από το τέλος της Άνοιξης να επικρατεί μια άλλη εικόνα στη χώρα και η μεγάλη περιπέτεια του κοροναϊού να αρχίσει να αποτελεί παρελθόν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις περί το 30% του πληθυσμού εμφανίζεται απρόθυμο να εμβολιαστεί.

Ενδεικτικά επ’ αυτού είναι τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Pulse για τον ΣΚΑΙ. Στην ερώτηση «θα κάνετε το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, όταν αυτό εγκριθεί και είναι διαθέσιμο, δωρεάν για εσάς;» το 64% απαντά θετικά .

«Σίγουρα ναι» δηλώνει το 37% και «μάλλον ναι» το 27%. Διστακτικό, ωστόσο, εμφανίζεται το 30% των πολιτών.

Οι ηλικίες από 60 ετών και άνω στη συντριπτική τους πλειονότητα (82%) αναφέρουν πως θα κάνουν το εμβόλιο. Αντιθέτως, από τους νεότερους (17-29 ετών), οι μισοί δηλώνουν πως σίγουρα ή μάλλον δεν θα προβούν σε εμβολιασμό.

Καμία δημοσίευση για προβολή