“Χρυσές δουλειές” για τις ξένες επιχειρήσεις που παρέμειναν στη Ρωσία παρά τον πόλεμο

Μεγάλες διεθνείς εταιρείες που παρέμειναν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων των Philip Morris και Danone – είχαν έσοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα πέρυσι, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022, δεκάδες διεθνείς εταιρείες αποσύρθηκαν από τη Ρωσία για να διαφυλάξουν τη φήμη τους ή να προστατεύσουν την επιχείρησή τους – αλλά όσοι έμειναν έκτοτε έχουν πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια στο Κρεμλίνο σε φόρους επί των εσόδων τους.

Το Business of Staying, μια έκθεση της ομάδας ομπρέλα της κοινωνίας των πολιτών B4Ukraine και της Σχολής Οικονομικών του Κιέβου, διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες εταιρείες συγκέντρωσαν έσοδα 214 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 μόνο μέσω των ρωσικών επιχειρήσεών τους – πληρώνοντας 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους επί των κερδών τους.

Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου και πιθανώς μια σημαντική υποτίμηση του συνολικού φορολογικού λογαριασμού», σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φόροι που καταβάλλονται επί των μισθών των εργαζομένων ή με τη μορφή ΦΠΑ δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία. Η επιτυχία έρχεται παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου περνώντας 11 πακέτα κυρώσεων από την αρχή του πολέμου.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προήλθε από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, οι εταιρείες με έδρα την ΕΕ κέρδισαν περίπου 75,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, πληρώνοντας στη ρωσική κυβέρνηση σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, σύμφωνα με την έκθεση.

Όλα αυτά τα χρήματα, υποστηρίζει η έκθεση, χρηματοδοτούν το πολεμικό σεντούκι της Ρωσίας.

«Αυτά τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση παραμονής στη Ρωσία ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρα για αρκετές εταιρείες που επέλεξαν να παραμείνουν», αναφέρει η έκθεση. «Ακόμη πιο ανησυχητικός είναι ο βαθμός στον οποίο αυτές οι εταιρείες πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρο επί των κερδών στο Κρεμλίνο, ενώ ο Πούτιν διεξάγει έναν φρικτό και απρόκλητο πόλεμο στην Ουκρανία».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η καπνοβιομηχανία Philip Morris είχε τα περισσότερα έσοδα πέρυσι, στα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, και πλήρωσε 206 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους κερδών στη ρωσική κυβέρνηση.

Πολύ πίσω βρίσκεται η ανταγωνίστρια Japan Tobacco International (JTI), με έσοδα περίπου 7,4 δισ. ευρώ. Ένας εκπρόσωπος της JTI δήλωσε ότι ο όμιλος JT είχε αναστείλει τις νέες επενδύσεις και τις δραστηριότητες μάρκετινγκ στη Ρωσία, αλλά ότι η εταιρεία συνέχισε να κατασκευάζει και να διανέμει προϊόντα στη Ρωσία. “Το λειτουργικό περιβάλλον παραμένει πολύ δύσκολο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, ο όμιλος JT συνεχίζει να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της μεταβαλλόμενης κατάστασης, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και τις διεθνείς κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η ρωσική αγορά δημιούργησε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια με τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία το 2022 για τον όμιλο JT ή περίπου το 11% των ενοποιημένων εσόδων του εκείνο το έτος.

Ένα άλλο εξέχον όνομα στην κατηγορία εσόδων είναι ο γίγαντας τροφίμων Danone, ο οποίος παρουσίασε έσοδα περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης.

Η Danone το αμφισβητεί, επισημαίνοντας την ετήσια έκθεσή της που δείχνει ότι οι καθαρές πωλήσεις από τη Ρωσία το 2022 ανήλθαν σε 1,39 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένας ερευνητής της KSE τόνισε ότι η Danone έλεγχε δύο νομικές οντότητες στη Ρωσία, οι οποίες παρήγαγαν καθαρές πωλήσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί. Η Danone δεν απάντησε στα ευρήματα αυτά.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι η Pepsi κέρδισε περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Pepsi αρνήθηκε να σχολιάσει.

 

Με πληροφορίες του Politico

Καμία δημοσίευση για προβολή