Citi: Τι θα απασχολήσει τις αγορές στο επόμενο 12μηνο. Ποιά η εικόνα των ελληνικών μετοχών

Τρία θέματα-κλειδιά θα απασχολήσουν τις αγορές στο επόμενο 12μηνο σύμφωνα με την Citi :το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, η ύφεση και η στροφή προς την ποιότητα.

1. Κορύφωση των επιτοκίων

Οι οικονομολόγοι της Citi προβλέπουν άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων της Fed (στο 5,75%) και άλλες τρεις από την ΕΚΤ (στο 4,0%). Η αγορά τιμολογεί μειώσεις των επιτοκίων της Fed μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η στροφή της ΕΚΤ αναμένεται λίγο αργότερα.

Ιστορικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά στους έξι μήνες μετά την τελευταία αύξηση της Fed. Οι αμυντικές μετοχές τείνουν να υπεραποδίδουν των κυκλικών μετά την τελευταία αύξηση της Fed, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, η Υγειονομική Περίθαλψη, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και η Πληροφορική έχουν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ οι κλάδοι των εμπορευμάτων υστερούν. Η απόκλιση πολιτικής μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ είναι σπάνια. Κάτι παρόμοιο συνέβη το 1989. Οι μετοχές των ΗΠΑ ξεπέρασαν σημαντικά τις ευρωπαϊκές μετοχές μέχρις ότου η Bundesbank έκανε επίσης περιστροφή.

Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ η Fed θα αρχίσει τις μειώσεις στο πρώτο μισό του επόμενου έτους. Ωστόσο, ακόμη και με τις μειώσεις, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, καθιστώντας την αναχρηματοδότηση πιο ακριβή.

2. Κίνδυνοι ύφεσης

Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για τη δραστηριότητα των ΗΠΑ ήταν σχετικά ισχυρά, οι οικονομολόγοι της Citi συνεχίζουν να προβλέπουν ύφεση που θα ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, η Ευρώπη αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση στο β’ εξάμηνο του 2024, καθώς ο αντίκτυπος των πιο αυστηρών πιστωτικών συνθήκων θα γίνει αισθητός (λόγω χρονικής υστέρησης).

Όπως τονίζει η Citi, ακόμα κι αν τα ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν κινηθούν σε παράλληλη πορεία, τα EPS μπορεί να το κάνουν. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν γίνει πιο διεθνείς και τα κέρδη συσχετίζονται όλο και περισσότερο με αυτά των εταιρειών στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρώπη δεν απέφυγε ποτέ μια συρρίκνωση των EPS γύρω από μια ύφεση των EPS των ΗΠΑ. Επιπλεόν, η Ευρώπη είναι μία πιο κυκλική αγορά. Σε προηγούμενες υφέσεις κερδοφροίας, τα ευρωπαϊκά EPS μειώθηκαν κατά 40% σε μέσο όρο, σε σύγκριση με 30% στις ΗΠΑ και 35% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, ο ευρωπαϊκός δείκτης τείνει να υποαποδίδει σε σχέση με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μειώσεων των EPS.

3. Στροφή προς την ποιότητα

Σε ένα καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης/υψηλού πληθωρισμού, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Citi, οι μετοχές “ανάπτυξης” και οι αμυντικές μετοχές τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση, ενώ οι κυκλικές υστερούν. Ενώ οι μετοχές άμυνας και ανάπτυξης στην Ευρώπη έχουν ήδη αρχίσει να υπεραποδίδουν των κυκλικών μετοχών και των μετοχών “αξίας”, η επιβράδυνση των δεικτών PMI υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμη περισσότερο περιθώριο υπεραπόδοσης, όπως τονίζει.

Παράλληλα, η Citi επικεντρώνεται και στα μερίσματα. Κατά τις τελευταίες μεγάλες υφέσεις κερδοφορίας, τα EPS μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 40% περίπου, ενώ τα μερίσματα μειώθηκαν κατά 10%. Κατά τη διάρκεια των ηπιότερων υφέσεων των EPS του 2011-2012 και του 2016, τα μερίσματα στην πραγματικότητα αυξήθηκαν. Αυτήν τη φορά, μια ήπια ύφεση της κερδοφορίας σημαίνει ότι τα μερίσματα θα είναι πιο ανθεκτικά, δεδομένων των ισχυρών ταμειακών ροών και ενός λογικά χαμηλού ποσοστού αποπληρωμής.

Η εικόνα των ελληνικών μετοχών

Η Citi παρουσιάζει παράλληλα και τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες εμφανίζουν ανθεκτικότητα και άμυνα έναντι της πτώσης που αναμένεται στην κερδοφορία φέτος στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Citi, οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους, με άνοδο της τάξης του 37%, τέσσερις φορές πάνω από το +9% των ευρωπαϊκών μετοχών σε μέσο όρο και σχεδόν οκτώ φορές πάνω από το +4,8% των αναδυόμενων αγρών.

Έτσι, κατά την αμερικάνικη τράπεζα, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 5,3%, ένα ποσοστό το οποίο παραμένει υψηλό σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανεπτυγμένες αγορές, ΗΠΑ αλλά και αναδυόμενες αγορές. Ειδικότερα, αναμένει αύξηση μόλις 0,7% στα EPS διεθνώς, 1,6% στα EPS των ανεπτυγμένων αγορών και πτώση 4,7% στα EPS των αναδυόμενων αγορών.

Παράλληλα, στα επίπεδα του 4% διαμορφώνεται η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η οποία είναι στο 3,6% και 1,6% αντίστοιχα. Στις παγκόσμιες αγορές, τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, τοποθετείται στο 2,2%, 2,1% και 2,9% αντίστοιχα.

Καμία δημοσίευση για προβολή