Δεύτερο κύμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τραγικές οι συνέπειες για τις κατοικημένες περιοχές. Η Δύση σφίγγει τον κλοιό των κυρώσεων. “Πονάει’ η ρωσική οικονομία

BBC: Αυτά είναι τα σχέδια εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ενώ μια τρομακτική ρωσική φάλαγγα  64 χιλιομέτρων έχει περικυκλώσει το Κίεβο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προβλέπουν ένα δεύτερο κύμα εισβολής με μεγάλους αριθμούς στρατιωτικών δυνάμεων που πιθανότητα θα καταφέρει να κάμψει την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν ότι αυτό το δεύτερο κύμα πιθανότατα θα εδραιώσει τις θέσεις της χώρας εντός της Ουκρανίας και θα μπορέσει να ξεπεράσει, με εκατόμβες θυμάτων και μεγάλες καταστροφές, την – ηρωική πράγματι – ουκρανική αντίσταση.

Η τρέχουσα απόσταση των ρωσικών δυνάμεων από το κέντρο του Κιέβου βρίσκεται στην εμβέλεια των ρουκετών BM-21 Grad που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα, με καταστροφικές συνέπειες για κατοικημένες περιοχές του Χαρκόβου.

Όπως επισημαίνεται, οι πυραυλικές επιθέσεις θεωρούνται ως απόδειξη της στροφής της Μόσχας σε μια πιο επιθετική φάση της εισβολής, αφού οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν μεγαλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν ουκρανική αντίσταση.

Οι κυρώσεις “πονούν” το καθεστώς Πούτιν

Στο μεταξύ, οι οργισμένες αντιδράσεις της Μόσχας για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία από ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και από άλλες χώρες, είναι μια σαφής ένδειξη για το πόσο «πονούν» τη ρωσική οικονομία και το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναλυτές, επικαλούμενοι εκτιμήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, εκτιμούν το ημερήσιο κόστος του πολέμου στην Ουκρανία στοιχίζει στον Βλάντιμιρ Πούτιν είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ρωσίας του 1,5 τρισ. δολαρίων αντιμετωπίζει την τέλεια καταιγίδα μετά το «πάγωμα» όσων από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 300 δισ. δολάρια, με το σύνολο των διαθεσίμων της να ανέρχεται σε περίπου 640 δισ. δολάρια.

Μαζικές εκροές από το χρηματιστήριο της Μόσχας 

Οι κυρώσεις που αποφάσισαν να επιβάλουν στη χώρα οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν προκαλέσει μαζικές εκροές από το χρηματιστήριο της Μόσχας και τεκτονικούς κραδασμούς που κλονίζουν τους τίτλους της και το νόμισμά της. Από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης το ρούβλι βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 29% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 119 ρούβλια προς ένα δολάριο, όταν είχε κλείσει την προηγούμενη συνεδρίαση στα 84 ρούβλια προς ένα δολάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει το ρωσικό νόμισμα μετά την κρίση της ρωσικής οικονομίας το 1998 και τη στάση πληρωμών στο χρέος της χώρας.

Ο S&P Global υποβάθμισε το ρωσικό χρέος

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global υποβάθμισε χθες το ρωσικό χρέος στο επίπεδο των «ομολόγων σκουπιδιών» και υπογράμμισε πως η στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας ενδέχεται να αποβεί εξαιρετικά ζημιογόνα για τις αγορές της χώρας..

Μερίδα επενδυτών και αναλυτών της αγοράς πιθανολογεί στάση πληρωμών από πλευράς Ρωσίας, ενώ σύμφωνα με δεδομένα της Tradeweb το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδώσει η χώρα σε ξένο νόμισμα αξίας 7 δισ. δολαρίων, που λήγει το 2047, σημείωσε ραγδαία πτώση χάνοντας πάνω από τη μισή αξία του, που τώρα ανέρχεται μόλις σε 30 σεντς ανά δολάριο.

Αλλά και στους δρόμους της Μόσχας, οι κυρώσεις της Δύσης ανατρέπουν ήδη τη ζωή που ήξεραν έως τώρα οι Ρώσοι.

Οι καταθέσεις τους δεν αξίζουν πια σχεδόν τίποτα, οι δόσεις των δανείων τους εκτινάχθηκαν έπειτα από τον διπλασιασμό των επιτοκίων, οι εφαρμογές του κινητού που χρησιμοποιούσαν για να πληρώσουν στις συναλλαγές τους δεν δουλεύουν πια και το μέλλον των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας τους μοιάζει πλέον αβέβαιο, καθώς η μία μετά την άλλη όλες οι ξένες εταιρείες αποχωρούν από τη Ρωσία.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή