Δεν φτάνουν τα μέτρα για να έρθουν επενδύσεις – Τσακαλώτος: Δεν υπάρχουν λεφτά για άλλες μειώσεις

Η μείωση του ΦΠΑ δεν φτάνει για να επιστρέψουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Με την επενδυτική δαπάνη να έχει πέσει σχεδόν στο μισό (2011-2018: 12,4% του ΑΕΠ από 2003-2007: 24%), είναι προφανές ότι αν ο στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, τότε χρειάζεται να γίνουν πολλά.

Το επενδυτικό έλλειμμα που συσσωρεύθηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης προσεγγίζει τα 77 δις ευρώ, ποσό το οποίο απαιτεί πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης για να καλυφθεί και την ενεργοποίηση επενδύσεων από κλάδους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το βασικό όχημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτημα του Γιώργου Παπαδάκη για το ΦΠΑ αποκάλυψε ότι έρχονται αλλαγές, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της αγοράς. Όπως είπε,  «η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στην Βουλή. Θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», λέγοντας ότι “δυστυχώς” δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Η αγορά βέβαια… “βράζει και φουσκώνει” σαν τον ελληνικό καφέ, καθώς υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορεί να μην διαφημίζονται στα ΜΜΕ, όμως οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Η Ελληνική Ένωση Καφέ που συναντήθηκε χθες με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, παρουσίασε την κεντρική και πάγια θέση της για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί από την 1/1/2017 προκαλώντας αύξηση της τιμής του καφέ για τους καταναλωτές της τάξεως του 30%.

Το θέμα τους φόρους στα προϊόντα της ελληνικής αγοράς, φτάνει τα όρια του παραλογισμού. Μπορεί να χρησιμοποιείται συνήθως το παράδειγμα της βενζίνης που πάνω από το 62% που πληρώνουν οι οδηγοί πάει σε ΕΦΚ, ΦΠΑ και άλλα τέλη και επιβαρύνσεις, αλλά παρόμοια είναι η κατάσταση και στον καφέ. Το 1/3 της τιμής του ελληνικού καφέ είναι φόροι και η ΕΕΚ εκτιμά ότι μια μείωση του ΦΠΑ θα είναι εμφανής στην τελική τιμή των προϊόντων καφέ στον καταναλωτή.

[more]

Η συνολική εικόνα περιγράφεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank, όπου επισημαίνεται ότι η μείωση των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην εστίαση συνιστά ένα πρώτο βήμα τόνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, ωστόσο, η αναζωπύρωση της επενδυτικής δαπάνης και η δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης προϋποθέτει ανάμεσα στα άλλα και τον περιορισμό της φορολογίας των εταιρικών κερδών, καθώς και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε να συμπιεσθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάληψη επενδυτικών σχεδίων.

Oι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων και αποτελούν τον κύριο παράγοντα της μείωσης των συνολικών επενδύσεων. Αν και κατά τη διετία 2016-2017 οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα ανέκαμψαν ελαφρώς, το 2018 μειώθηκαν κατά 12%, κυρίως λόγω της υποεκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για την επίτευξη των υψηλών δημοσιονομικών στόχων.

H μείωση των επενδύσεων συνοδεύεται, όπως είναι αναμενόμενο, από την αποδυνάμωση της παραγωγικότητας του κεφαλαίου και της εργασίας (total factor productivity), η οποία, ωστόσο, φαίνεται ότι ανακάμπτει σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια (2017: +1, 2018: +1,4 μονάδες αντίστοιχα).

Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμος ο ρόλος ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αποτελεσματικότερων θεσμών διακυβέρνησης, προκειμένου να τονωθούν οι ζωτικής σημασίας επενδύσεις για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η πτώση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, δεν αντανακλά μόνο την επίδραση του οικονομικού κύκλου, αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και ποικίλους διαθρωτικούς παράγοντες, όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο και οι συνθήκες στο «επιχειρείν».

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή